Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Bezdomovci si v Banskej Bystrici na obed pochutili na Dračom dychu

Kapustnica Foto: Tesco / H+H Kvasiareň

Podľa Zuzany Stanovej z ÚzS SČK si bezdomovci pochutili tiež na koláčoch, ktoré priniesli dobrovoľníci a banskobystrický primátor Ján Nosko.

Banská Bystrica 24. decembra (TASR) – Bezdomovci v Banskej Bystrici si v pondelok na obed mohli pochutiť na tradičnej vianočnej kapustnici Dračí dych, ktorú pre nich ako obvykle navaril vedúci oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu Karol Langstein. Na Štedrý deň ich čaká aj novinka. Dobrovoľníci územného spolku Slovenského Červeného kríža (ÚzS SČK) v meste pod Urpínom im pripravili i večeru – šalát a rezeň.

"Na vianočnú kapustnicu chodí okolo 20 ľudí, ktorí sú ubytovaní v nocľahárni Večierka, počas dňa však zvyknú prichádzať aj ďalší. Navarili sme jej okolo 100 litrov. Zvyšok zamrazíme a bude k dispozícii na SČK. Vydrží až do Nového roka," uviedol pre TASR Langstein.

Ako každoročne, ani teraz v nej nešetril čerstvým mäsom, údeninou, klobásami, kapustou a hubami. Keďže je aj správne pikantná, volá sa Dračí dych.

Podľa Zuzany Stanovej z ÚzS SČK si bezdomovci pochutili tiež na koláčoch, ktoré priniesli dobrovoľníci a banskobystrický primátor Ján Nosko. V spolupráci s mestom dostali aj darčeky v podobe tašiek s trvanlivými potravinami - polievkami, paštétami, konzervami, a nechýbali ani termoponožky či rukavice.

Ako Langstein konštatoval, už dlhšie sa zaoberajú myšlienkou zriadiť centrálnu výdajňu šatstva, potravín a iných komodít pre ľudí bez domova a osobne verí, že v budúcom roku sa to podarí. Banskobystričania tak budú môcť prísť na jedno miesto, kde odovzdajú potrebné veci pre ľudí bez strechy nad hlavou.