Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

B. BYSTRICA: Mestskí lesníci mali stretnutie v prírode

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lesníci sa takto rozhodli pripomenúť si 760. výročie od čias, keď kráľ Belo IV.

Banská Bystrica 1. októbra (TASR) - Konferencia spoločnosti Mestské lesy (MsL) Banská Bystrica sa v stredu (30.9.) uskutočnila na netradičnom mieste - priamo v prírode. Lesníci sa takto rozhodli pripomenúť si 760. výročie od čias, keď kráľ Belo IV. udelil osade Bystrica mestské privilégiá a vyznamenal ju na slobodné kráľovské mesto. Jednou z výsad bol aj štedrý dar v podobe rozsiahlych lúk a lesov. MsL obhospodarujú lesy od roku 1995 a pripomenuli si zároveň 20. výročie svojho fungovania.

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, na tému obhospodarovania lesov diskutovalo niekoľko odborníkov, okrem iných aj odborný garant podujatia Milan Saniga. Praktickými ukážkami v trojkilometrovom teréne prezentovali, že aj v strmých podmienkach sa dá hospodáriť ekologicky. Záver konferencie v prírode, na ktorej sa zúčastnil i primátor Ján Nosko, patril posedeniu pri horskom guľáši.

"Som zástancom názoru, že lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Preto bolo pre mňa príjemným spestrením vymeniť priestor kancelárie za netradičnú konferenciu s lesnými odborníkmi priamo v teréne. Veľmi ma teší, že mestské lesy dokážu nájsť tenkú hranicu medzi ekonomickou efektivitou a kvalitou starostlivosti o naše historické dedičstvo, o to viac, keď to bolo potvrdené uznávanými autoritami zo Slovenska," konštatoval Nosko.

"Nutnosť zaoberať sa efektivitou pestovania lesa v týchto extrémnych výrobných podmienkach nás priviedla k uplatňovaniu prírode blízkych spôsobov obhospodarovania lesa s odlišným postupom v traktorových a lanovkových terénoch s nevyhnutnou zmenou myslenia," zdôraznil konateľ MsL Blažej Možucha.

Podľa neho prístup pri obhospodarovaní lesného majetku mesta je smerovaný nielen k prírode blízkemu spôsobu získavania drevnej hmoty, ale aj k vytváraniu podmienok pre prežívanie pestrej palety rastlinnej a živočíšnej ríše. Cieľom je zanechať pestrý lesný ekosystém s vysokým stupňom biodiverzity, čo je predpokladom pre zabezpečenie kvalitného životného prostredia pre človeka v budúcnosti.