Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Vedecká knižnica prichádza s výstavou o osudoch Židov v poľskom vojsku

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici Foto: FOTO TASR - Dušan Hein

Výstava prináša mnohé zaujímavosti i z praktického života židovských vojakov, ktorí mali napríklad prístup ku kóšer jedlu alebo mohli nosiť tradičné židovské brady.

Banská Bystrica 8. februára (TASR) – Jedinečné informácie o osudoch príslušníkov židovského národa v radoch poľského vojska prinesie až do konca februára výstava v Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici Židia v poľskom vojsku. V spolupráci s Centrom poľského jazyka a kultúry v Banskej Bystrici a ŠVK ju pripravil Poľský inštitút v Bratislave a Vojenské centrum občianskeho vzdelávania plk. dipl. Mariana Porwita vo Varšave. TASR o tom v piatok informoval Mário Kyseľ z Poľského inštitútu v Bratislave.

"Výstava si všíma pozíciu a úlohu židovských vojakov vo vojsku 1. Poľskej republiky, v Kościuszkovom povstaní, v povstaniach a bojoch za slobodné Poľsko v 19. a 20. storočí či v dvoch svetových vojnách. Poskytuje detailné informácie o židovských hnutiach odporu, veteránskych zväzoch, ale i o katynskom masakri, ktorému sa nevyhli ani židovskí dôstojníci v poľských uniformách. Pripomína, akú dôležitú rolu zohral Berek Joselewicz, ktorý je považovaný za asi najslávnejšieho poľského Žida bojujúceho za slobodu Poľska, ale i Baruch Steinberg, vrchný rabín poľského vojska v medzivojnovom období," priblížil Kyseľ.

Výstava, ktorá zobrazuje postavy dôstojníkov a generálov židovského pôvodu v poľskom vojsku, prináša mnohé zaujímavosti i z praktického života židovských vojakov, ktorí mali napríklad prístup ku kóšer jedlu alebo mohli nosiť tradičné židovské brady.

Vernisáž výstavy sa koná 12. februára o 16. h v ŠVK a jej súčasťou bude prednáška Alicje Gontarek, poľskej historičky, politologičky a špecialistky z Kancelárie historického výskumu Inštitútu národnej pamäti vo Varšave a vedeckej pracovníčky Univerzity Marie Curie-Skłodowskej v Lubline.