Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici si pripomenú pamiatku rodáka J. Langoša

Na snímke pamätná tabuľa Jánovi Langošovi. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do Záhrady v centre stredného Slovenska príde o 20.00 h odohrať jeden z mála tohtoročných koncertov aj legenda slovenského hudobného undergroundu Bez ladu a skladu.

Banská Bystrica 11. júna (TASR) – Už po piaty raz si v banskobystrickom kultúrnom centre Záhrada pripomenú pamiatku a odkaz významnej osobnosti novodobej histórie Slovenska, svojho rodáka a zakladateľa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša. Na výročie jeho predčasnej smrti mu bol v roku 2013 v meste pod Urpínom odhalený pomník Odkrývanie od Mateja a Karola Rosmányovcov a rovnako sa volá každoročné podujatie, ktoré sa uskutoční 15. júna o 18.00 h, v deň, keď v roku 2006 zahynul pri autonehode.

Ako za organizátorov TASR informoval Slavo Sochor, tohtoročné Odkrývanie sa začne diskusným panelom Ján Langoš - The guardian of memory. Či môžeme Jána Langoša označiť za hrdinu našej národnej pamäti, aké by bolo Slovensko bez jeho práce a aký odkaz prináša budúcim generáciám, o tom budú s moderátorom Patrikom Dubovským diskutovať dcéra Jána Langoša Nina Kurz Langošová a jeho bývalý kolega a priateľ Peter Tatár. Počas diskusie bude predstavená publikácia Alexandra Balogha "Ján Langoš. Strážca pamäti", ktorá vyšla vo vydavateľstve Artforum. Do Záhrady príde o 20.00 h odohrať jeden z mála tohtoročných koncertov aj legenda slovenského hudobného undergroundu Bez ladu a skladu. V roku 2009 ich New York Times zaradil medzi skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony," priblížil Sochor.

Langoš bol jednou z kľúčových postáv slovenského disentu. Po novembri 1989 sa stal poslancom Federálneho zhromaždenia ČSFR a neskôr ministrom vnútra ČSFR. Zaslúžil sa o rozpustenie Štátnej bezpečnosti. V rokoch 1994-2002 bol poslancom Národnej rady SR.

"Celoživotným dielom Jána Langoša bol zápas proti totalitným režimom. Jeho úsilie o odkrytie plnej pravdy, o ich nemorálnosti a protiprávnosti vyvrcholilo v auguste 2002 schválením zákona o pamäti národa a následným zriadením ÚPN, ktorý naďalej zostáva nositeľom a realizátorom jeho myšlienok," dodal Sochor.

Banskobystrické podujatie podporil Fond na podporu umenia.