Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica požiada o príspevok na skejtpark a hokejbalové ihrisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predmetom projektu je vybudovanie hokejbalového ihriska a skejtparku na existujúcich asfaltových plochách v blízkosti stredných škôl.

Banská Bystrica 13. februára (TASR) - Projekt vybudovania nového skejtparku a hokejbalového ihriska v Banskej Bystrici je bližšie k realite. Mestskí poslanci v utorok odobrili predloženie žiadosti o finančný príspevok z výzvy Fondu na podporu športu vo výške zhruba 520.000 eur a jeho spolufinancovanie zo strany mesta, čo je približne 222.000 eur.

Ako TASR informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, komunity hokejbalistov a skejterov v meste pod Urpínom majú silné zastúpenie, ale chýbajú im kvalitné športoviská. Samospráva preto už niekoľko rokov hľadá vhodné riešenie a vyvíja konkrétne kroky s cieľom vybudovať hokejbalové ihrisko a skejtpark spĺňajúce súčasné trendy. Vďaka spolupráci mesta a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vzniknú tieto športoviská na mieste dvoch zo štyroch chátrajúcich ihrísk nachádzajúcich sa v areáli Obchodnej akadémie Mareka Frauwirtha na Tajovského ulici v Banskej Bystrici.

"Po získaní ihrísk od BBSK sme si dali vypracovať projektovú dokumentáciu autorizovaným stavebným inžinierom, ktorý spolupracoval aj so Slovenskou hokejbalovou úniou a zástupcami z radov aktívnych skejterov. Získali sme už všetky povolenia a teraz sa chceme uchádzať o mimorozpočtové zdroje na realizáciu tohto projektu. Verím, že vo výzve Fondu na podporu športu budeme úspešní a po rokoch sa nám podarí uspokojiť potreby a očakávania týchto dvoch komunít," konštatoval primátor Ján Nosko.

Predmetom projektu je vybudovanie hokejbalového ihriska a skejtparku na existujúcich asfaltových plochách v blízkosti stredných škôl. Vo vrchnej časti bude situovaný nový skejtpark tvorený z betónových prvkov, prekážok s rôznou náročnosťou a skejtového bazéna. Bude slúžiť predovšetkým pre amatérskych skejterov, kolobežkárov či inline korčuliarov. Na druhej ploche vybudujú nové hokejbalové ihrisko s mantinelmi, záchytnými sieťami i menšou tribúnou.

Tento zámer podporuje aj Slovenská hokejbalová únia. "Plánované ihrisko spĺňa požadované parametre pre majstrovské zápasy mládežníckych súťaží, ktoré organizujeme," reagovala únia.

Areál dvoch športovísk počíta s novým oplotením, mobiliárom, šatňami, bezbariérovými vstupmi i osvetlením. Jeho súčasťou bude tiež zázemie s toaletami a sprchou, ktoré plánuje vybudovať BBSK v rámci objektu svojej strednej školy.

Odhadovaný rozpočet projektu sa pohybuje v celkovej výške zhruba 742.000 eur.