Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskú Štiavnicu vyhľadávajú turisti čoraz viac aj mimo hlavnej sezóny

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Zvýšenú návštevnosť cez víkendy mimo hlavnej letnej sezóny hlási turistické informačné centrum aj Slovenské banské múzeum, v oboch sa návštevnosť oproti minulému roku zvýšila.

Banská Štiavnica 27. decembra (TASR) - Čoraz viac turistov začalo vyhľadávať Banskú Štiavnicu aj mimo hlavnej turistickej sezóny. "Zdá sa, že Slováci zaregistrovali, že Štiavnica je krásna aj na jar, jeseň či v zime," hovorí riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OO CR) Región Štiavnica Igor Kuhn.

Aj keď oficiálne štatistiky návštevnosti za celý rok 2014 budú podľa jeho slov k dispozícii až v marci budúceho roku, už teraz sa v celoslovenskom meradle hovorí o prepade približne 13 percent. Ako ďalej uviedol, na tomto čísle sa podpísala zima bez snehu, pomerne daždivé leto a pravdepodobne aj väčšia opatrnosť zahraničných návštevníkov vzhľadom k situácii na Ukrajine.

"Upršané leto sme pocítili aj v Štiavnici, ale zdá sa, že celkové čísla sa nebudú veľmi líšiť od tých minuloročných. Prepad vyrovnala zvýšená návštevnosť cez víkendy mimo hlavnej letnej sezóny. Toto hlási turistické informačné centrum aj Slovenské banské múzeum, v oboch sa návštevnosť oproti minulému roku zvýšila. Aj výber dane za ubytovanie oproti minulému roku narástol," podotkol.

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Banská Štiavnica vznikla v decembri 2011 s cieľom podporovať rozvoj turizmu v Štiavnických vrchoch. Aj na rok 2015 má bohaté plány. "Na prázdniny Banskobystrického kraja od 14. do 22. februára 2015 chystá mesto Banská Štiavnica a OO CR Región Banská Štiavnica silný týždeň, počas ktorého prebehne prvý ročník Krnačkových pretekov, obľúbený rodinný festival Zimomravenie, One man show Miroslava Donutila Cestou necestou aj filmový festival Zimné 4 živly," dodal Kuhn.