Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Počet chorých na chrípku v BBSK pribúda, najviac trápi južné okresy

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Chrípka zasiahla najmä pacientov v okresoch Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš, Žarnovica a Brezno.

Banská Bystrica 25. novembra (TASR) – Až takmer o 30 percent stúpol počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji v porovnaní s uplynulým týždňom. Vzrástol aj počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) takmer o 15 percent. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka je výskyt týchto ochorení takisto vyšší.

"Pod zvýšený výskyt ARO sa podpísalo hmlisté a vlhké počasie. Výraznejšie stúpol aj počet chorých na chrípku. Upokojujúce je, že v Banskobystrickom kraji neevidujeme ani jeden prípad ochorenia na pandemickú chrípku. Po rapídnejšom vzostupe CHPO sú však už epidemiológovia ostražitejší a monitorovanie týchto typov ochorení bude pod väčším drobnohľadom odborníkov," konštatovala vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Avdičová.

RÚVZ v rámci celého kraja eviduje v týchto dňoch 5109 prípadov ARO a 327 prípadov chrípky. Chorobnosť pri bežných jesenných ochoreniach horných ciest dýchacích aktuálne predstavuje takmer 1500 prípadov na 100.000 obyvateľov, chorobnosť na chrípku na uvedený počet ľudí je necelých sto.

Najvyšší počet chorých na ARO hlásia okresy Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca, Zvolen, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Chrípka najviac zasiahla pacientov v okresoch Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš, Žarnovica a Brezno. Choroby najčastejšie trápia ekonomicky aktívne obyvateľstvo, žiakov základných škôl a deti do piatich rokov.