Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Monitory, ktoré strážia dych bábätiek, si zapožičalo už 690 mamičiek

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V projekte "Mamička dýcham" banskobystrická klinika získala do dnešného dňa celkovo 19 týchto prístrojov.

Banská Bystrica 6. júla (TASR) – Päť nových monitorov dychu, ktoré sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS), získala v uplynulých dňoch Neonatologická klinika SZU pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

"Neonatologická klinika je súčasťou Perinatologického centra, kde hospitalizujeme predčasne narodených a kriticky chorých novorodencov z celého Banskobystrického kraja. Práve tí sú SIDS najviac ohrození. Počet bábätiek, ktoré majú po narodení nejaký zdravotný problém alebo sa narodia priskoro, každým rokom pribúda. Našou snahou je mať týmto zariadením vybavené všetky z 33 lôžok," uviedla prednostka kliniky Jana Nikolinyová.

Monitory dychu darovala klinike Nadácia Križovatka, mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla s cieľom pomáhať deťom ohrozeným SIDS.

"Už niekoľko rokov sa snažíme vybaviť monitormi dychu všetky novorodenecké oddelenia v nemocniciach a jednotky intenzívnej starostlivosti na celom území Slovenska," poznamenala riaditeľka nadácie Táňa Tomasch.

V projekte "Mamička dýcham" banskobystrická klinika získala do dnešného dňa celkovo 19 týchto prístrojov. Nadácia v spolupráci s klinikou zabezpečuje i zapožičiavanie monitoru dychu pri odchode bábätka z pôrodnice. Dokonca je možné monitor doručiť aj priamo domov.

"Túto možnosť už využilo takmer 690 mamičiek, ktoré rodili v Rooseveltovej nemocnici," doplnila vedúca sestra kliniky Renáta Černáková.