Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Galéria v Bystrici vystavuje najlepšie fotografie súťaže SLOVAK PRESS

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Po úspechu v Bratislave a Piešťanoch sa výstava 3. ročníka súťaže SLOVAK PRESS PHOTO 2014 presunula do Banskej Bystrice.

Banská Bystrica 23. apríla (TASR) – Po úspechu v Bratislave a Piešťanoch sa výstava 3. ročníka súťaže SLOVAK PRESS PHOTO 2014 presunula do Banskej Bystrice. V Stredoslovenskej galérii na Námestí Š. Moysesa sa dnes podvečer uskutočnila jej vernisáž a návštevníci môžu až do 24. mája na troch poschodiach galérie vidieť vyše 200 víťazných fotografií asi od 30 autorov.

Ako uviedla riaditeľka SLOVAK PRESS PHOTO Jana Garvoldtová, do súťaže prišlo celkovo 1115 fotografií od 113 fotografov, z toho 16 ich bolo zo zahraničia. Sedemčlenná medzinárodná porota v zložení Paul Martinka (USA/SR), Yuri Kozyrev (RU), Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Jan Šibík (ČR), Roman Vondrouš (ČR) a Pavel Neubauer (SR) vyberala víťazov v kategóriách Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Životné prostredie, Svet umenia a šoubiznisu, Študenti a mladí fotografi do 25 rokov. Medzinárodná kategória Stredoeurópska fotografia bola otvorená súťažiacim z Českej republiky, Maďarska, Poľska a Rakúska.

"Fotografie prinášajú výnimočný obrazový zážitok a súčasne autentické svedectvo o aktuálnom spoločenskom dianí. Zaznamenávajú najaktuálnejšie a najdôležitejšie skutočnosti i situácie, ktoré sa udiali za posledný rok či už na Slovensku, alebo v iných krajinách,"
konštatovala pre TASR Garvoldtová. Podľa nej súťažili fotografi takmer zo všetkých médií na Slovensku, veľa bolo voľných fotografov aj tých, ktorí publikujú pre rôzne médiá.

"Práve pre zloženie poroty si toto ocenenie veľmi vážim, lebo to považujem za najlepšie a najsilnejšie zloženie poroty, aké doteraz bolo na Slovensku v podobných súťažiach. Potešilo ma to aj preto, že tejto téme som sa venoval viac ako pol roka," reagoval pre TASR voľný fotograf Michal Burza, ktorý na základe hodnotenia medzinárodnej poroty získal hlavnú cenu 3. ročníka súťaže SLOVAK PRESS PHOTO s fotografiou zo série Majdan.

Po Banskej Bystrici budú môcť výstavu obdivovať aj návštevníci ďalších slovenských miest a dokonca i v zahraničí. Mali by ju vidieť v New Yorku, vo Viedni, v Budapešti aj Ríme.