Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

BVS dá menej peňazí do opravy infraštruktúry, upozorňuje M.Dragún

Na snímke vodárenské laboratóriá Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ďalšie odkladanie opráv, môže mať však podľa aktivistu Miroslava Draguna za následok vážne poruchy, odstavovanie dodávok pitnej vody či možné ohrozenie zdravia občanov.


Bratislava 3. júla (TASR) – Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) nevyužije viac ako päť miliónov eur na opravu a údržbu vodovodov a kanalizácií, ako sa pôvodne plánovalo, ale na analýzy, marketing, prenájom vozidiel, informačný systém a ďalšie služby dodávané dcérskou spoločnosťou InfraServices. Upozorňuje na to aktivista Miroslav Dragun.

Ďalšie odkladanie opráv, môže mať však podľa neho za následok vážne poruchy, odstavovanie dodávok pitnej vody či možné ohrozenie zdravia občanov. "Vedenie BVS dlhodobo ohrozuje záujmy minoritných akcionárov, ktorými sú najmä menšie obce v prospech vlastnej réžie. Na toto správanie doplatí v konečnom dôsledku občan. Je legitímne pýtať sa, prečo v stave, keď máme v Bratislavskom kraji množstvo potrubí a zariadení v dezolátnom stave, ide BVS podporovať svoj vlastný marketing, alebo nanovo spracovávať analýzy, ktoré už dávno existujú," uviedol Dragun.

Zarážajúcim faktom je podľa neho aj to, že BVS chce za 2,3 milióna eur od developerských firiem odkupovať infraštruktúru namiesto toho, aby investovala do už existujúcej v menších obciach a mestách, ale aj v Bratislave.

BVS pre TASR uviedla, že jej rozpočet na tento rok schválilo predstavenstvo v marci a dozorná rada spoločnosti v máji. "Predstavenstvo i dozorná rada sú orgány, v rámci ktorých majú svoje zastúpenie aj minoritní akcionári BVS. Rozpočet na rok 2017 počíta na opravy a údržbu infraštruktúry s obdobným objemom financií ako plánoval rozpočet na rok 2016. BVS aj naďalej garantuje dostupnosť svojich služieb, pričom sa kontinuálne snaží aj o ich rozšírenie," povedal hovorca BVS Ján Pálffy.

Dôkazom toho je podľa neho napríklad aj navýšenie rozpočtu na marketing, ktoré je spojené s informačnými kampaňami s cieľom navýšiť počet klientov (zvýšenie miery pripojenia na verejnú kanalizáciu v Modre a Dubovej, "generálny pardon" pre producentov odpadových vôd, ktorí sú bez zmluvy pripojení na verejnú kanalizáciu a podobne). Následne by sa tak mali generovať nové finančné zdroje na opravy a údržbu infraštruktúry v budúcnosti.

"Rovnakou mierou je investíciou do budúcnosti aj realizácia odkupov novobudovanej infraštruktúry, keďže rozširuje počet klientov, a tým aj príjmy spoločnosti. Odkupy sú pre BVS výhodné aj z hľadiska ceny za novú infraštruktúru, pretože sa realizujú za nižšiu sumu ako je stanovená v znaleckom posudku," podotkol Pálffy. Ako podotkol, prínosom pre BVS je v takýchto prípadoch aj to, že pri novovybudovaných sieťach nie je nutné vytvárať rezervy na ich opravu.

Vyjadrenia Draguna podľa BVS preto spochybňujú jeho odbornosť a možno ich označiť za účelové.