Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Južné svahy Chopku budú hostiť medzinárodné krňačkové preteky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Medzinárodné krňačkové preteky odštartujú už 23. februára o 17.00 h slávnostným otváracím ceremoniálom na námestí v Brezne.

Brezno 15. februára (TASR) - Južné svahy Chopku v Nízkych Tatrách sa 24. februára stanú dejiskom 5. ročníka o Veľkú cenu Jasnej v medzinárodných pretekoch na krňačkách. Účasť prisľúbili pretekári nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Švajčiarska i Nemecka. TASR o tom vo štvrtok informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Horehronie.

Medzinárodné krňačkové preteky odštartujú už 23. februára o 17.00 h slávnostným otváracím ceremoniálom na námestí v Brezne. Samotné preteky sa v lokalite Kosodrevina konajú o deň neskôr, so začiatkom o 11.00 h s cieľovou zónou v Krupovej. Trať je dlhá 2,5 kilometra s prevýšením 400 metrov.

"Preteky na krňačkách sú v prvom rade zábavným a adrenalínovým zážitkom ako pre pretekárov, tak i pre divákov. Ľudové tradície našich predkov, chutné jedlo, energická hudba, tradičné kroje a pestrosť sprievodných aktivít sú zárukou veľkolepej zábavy," avizovala OOCR.

Významné podujatie pre celý brezniansky región prinesie divákom aj možnosť zúčastniť sa na rôznych súťažiach spätých priamo s tradíciami krnohárov a primárnym využitím krňačiek pri práci našich predkov, pri zvoze dreva či sena. Celkovú atmosféru budú dotvárať hudobné, spevácke a tanečné vystúpenia na modernú i ľudovú nôtu.

Ako pripomína OOCR, na preteky a z nich sa možno pohodlne, bezpečne a ekologicky dopraviť skibusom z Brezna, cez Pohanské, Bystriansku dolinu až do Krupovej. Skibus bude k dispozícii zdarma, ale len pre držiteľov regionálnej zľavovej karty Horehronie Card.