Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Reštaurácie nechcú na letných terasách brigádnikov pod 18 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa prevádzkarky reštaurácie Elf na námestí v Brezne Jany Kokavcovej nezáujem zamestnávať brigádnikov pod 18 rokov, bez praxe, súvisí najmä s kvalitou obsluhy.

Banská Bystrica/Brezno 22. júna (TASR) – Viac ako 18 rokov, zodpovedný, aspoň s minimálnou praxou – taký je podľa niektorých majiteľov reštaurácií ideálny študent na letnú brigádu.

Hneď ako sa oteplí, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií otvárajú letné terasy a začínajú hľadať brigádnikov. Každé leto zamestnávajú najmä študentov, ktorí im počas sezóny pomáhajú vykrývať obsluhu na terasách, ale aj dovolenky stálych zamestnancov.

"Už dnes máme troch vysokoškolákov, ktorí u nás brigádujú," reagoval pre TASR predseda Cechu hostinských a majiteľ gastronomického komplexu Červený rak na námestí v Banskej Bystrici Ladislav Lukáč.

"Skúsenosti so zamestnávaním študentov máme dobré, pokiaľ má minimálne 18-19 rokov. Takí ľudia už majú istú zodpovednosť a aj pracovné skúsenosti. Ak má už aj nejakú prax v tomto odbore, je to ideálne. Nováčik sa u nás dokáže zaučiť za týždeň–dva," dodal Lukáč. Všetkých študentov zamestnávajú na dohodu.

Podľa neho mladším študentom pod 18 rokov sa snažia vyhnúť. Riziko, že si hostia či turisti vytvoria negatívny obraz o prevádzke, je totiž väčšie. Ako však Lukáč poznamenal, nie všetci sú rovnakí, je to individuálne. Výhodou mladých študentov je najmä ich jazyková zdatnosť, minimálne v anglickom jazyku, čo už je dnes u nich samozrejmosťou.

Podľa prevádzkarky reštaurácie Elf na námestí v Brezne Jany Kokavcovej nezáujem zamestnávať brigádnikov pod 18 rokov, bez praxe, súvisí najmä s kvalitou obsluhy.

"Sme lepšia reštaurácia a hostia logicky očakávajú kvalitnú obsluhu. Takú im nevyučený študent či brigádnik bez praxe nezabezpečí. V lete sa spoliehame na stálych zamestnancov a ak už prijmeme študenta, musí byť vzdelaný v tomto odbore. Aj teraz máme vysokoškoláčku na brigáde, ktorá absolvovala hotelovú akadémiu," konštatovala Kokavcová.