Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rubigalle v Banskej Štiavnici vzniká rezidentské sídlo pre umelcov

Na snímke Rubigallov dom.. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Už od marca by sem mali začať prichádzať umelci, ktorí tu budú tráviť približne mesačné rezidentské pobyty. V blízkom ateliéri budú tvoriť a stretávať sa s verejnosťou.

Banská Štiavnica 9. februára (TASR) - Nevyužívaný byt v objekte banskoštiavnického Rubigallovho domu sa už čoskoro stane rezidentským sídlom viacerých umelcov. Ide o jednu z aktivít, ktoré mesto Banská Štiavnica ako Mesto kultúry 2019 chystá počas tohto roka.

Rastislav Marko z banskoštiavnického mestského úradu priblížil, že v týchto dňoch prebieha v priestoroch bytu rekonštrukcia. Už od marca by sem mali začať prichádzať umelci, ktorí tu budú tráviť približne mesačné rezidentské pobyty. V blízkom ateliéri budú tvoriť a stretávať sa s verejnosťou.

"Pôjde o vizuálnych umelcov, ktorých garantuje občianske združenie Štokovec, priestor pre kultúru, a potom sú to literáti, ktorí sem budú chodiť písať," priblížil Marko s tým, že obyvatelia sa môžu tešiť na stretnutia s nimi.

Financovanie rekonštrukcie je súčasťou finančnej spoluúčasti mesta na projekte Mesto kultúry 2019. Jeho celkový rozpočet sa pohybuje na úrovni približne 360.000 eur. "Mesto musí projekt spolufinancovať 20 percentami," priblížil Marko s tým, že na kapitálové výdavky pôjde približne 45.000 eur. V rámci spolufinancovania projektu mesto tiež zakúpilo novú svetelnú techniku určenú pre divadelné predstavenia v hodnote 40.000 eur.

Mesto kultúry je projektom Fondu na podporu umenia. Jeho cieľom je každoročne podporiť jedno mesto v rámci SR, v ktorom sa bude po celý rok konať súbor umeleckých a kultúrnych aktivít, podujatí a prezentácií.