Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Požiar na kopci Veľký Gápeľ: Hasiči pokračujú v zásahu

Na snímke hasiči pokračujú druhý deň v hasení lesného požiaru v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ v katastri horehronskej obce Bystrá, okres Brezno v utorok 9. júla 2019. Foto: TASR Prezídium HaZZ

Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok (8. 7.) popoludní. Rozhorel sa na ploche zhruba päť hektárov.

Bystrá 10. júla (TASR) - Hasiči z celého Slovenska pokračujú od stredy rána v hasení požiaru na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá v okrese Brezno. Hasia už viac ako 40 hodín. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.


"Pred šiestou hodinou ráno sústredili techniku pod požiarisko, aby mohli pokračovať v hasebných prácach,"
priblížila. Aj počas stredy budú leteckú podporu zo vzduchu poskytovať dva vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR a Letky Ministerstva obrany SR.

Hasiči budú naďalej využívať dopravné vedenie napájané jazierkovým systémom a cisternovou technikou. "Na miesto prišlo tiež 30 dobrovoľníkov z radov zamestnancov Lesov SR a dobrovoľníci zo Štátnej ochrany prírody, ktorí budú nápomocní hasičom pri lokalizačných prácach," dodala.

Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok (8. 7.) popoludní.



"Zásahová činnosť bola úspešná vďaka mimoriadnemu nasadeniu všetkých hasičov a efektívnemu rozmiestneniu síl a prostriedkov. Požiar bol hasený zo vzduchu dvoma vrtuľníkmi, ktoré na miesto zhodili takmer 100.000 litrov vody a tiež zo zeme vďaka vytvoreniu niekoľkokilometrového hadicového vedenia. Pri udalosti zasahovalo viac ako 100 hasičov so 45 kusmi techniky," uvádza HaZZ.

Oheň zachvátil les v pásme nad kosodrevinou v pondelok (8. 7.) popoludní. Rozhorel sa na ploche zhruba päť hektárov.

"Z dôvodu, že sa požiar nachádza vo veľmi nedostupnom teréne, zvolil veliteľ zásahu dve taktiky hasenia. Príslušníci z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí sa bezpečne zlanili nad požiarisko z vrtuľníka, ktorý tam postupne spustil aj desať oto vakov a tri podvesné siete s prostriedkami a potrebným materiálom na hasenie. Oto vaky slúžia ako nádrže na hasenie požiaru v nedostupnom teréne. Hasičom sa zároveň podarilo vybudovať hadicové vedenie na dopravu vody na miesto požiaru. Pri jeho budovaní museli na viacerých miestach odstrániť popadané stromy z lesného chodníka," uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.