Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

POŽIAR V BYSTREJ JE UHASENÝ, horelo 77 hodín

Na snímke hasiči pripravujú oto vaky pred transportom vrtuľníkom do nedostupného terénu na hasenie požiaru lesa na kopci Veľký Gápeľ v katastri horehronskej obce Bystrá, okres Brezno v stredu 10. júla 2019. Foto: TASR Prezídium HaZZ

Na uhasení sa podieľala viac ako sto profesionálnych a dobrovoľných hasičov, zamestnanci Lesov SR a výdatne pomohli vrtuľníky.

Bystrá 11. júla (TASR) – Po viac ako 77 hodinách sa hasičom podarilo zlikvidovať rozsiahly lesný požiar na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno. Hasiči miesto odovzdali pracovníkom Lesov SR, ktorí budú požiarisko monitorovať ešte niekoľko dní. TASR o tom vo štvrtok večer informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Na mieste zostáva hadicové vedenie, ktoré bude možné v prípade opätovného rozhorenia požiaru okamžite použiť. Všetci zasahujúci príslušníci HaZZ postupne odchádzajú na svoje základne," uviedla Farkasová.

Rozsiahly lesný požiar začal v pondelok popoludní. Včera po 11:00 sa ho hasičom podarilo lokalizovať. Dnes ešte hasili skryté ohniská. Práce boli náročné, horelo v nedostupnom teréne a príslušníci HaZZ pri likvidácii požiaru museli bojovať celé dni aj s 300-metrovým prevýšením.

Na uhasení sa podieľala viac ako sto profesionálnych a dobrovoľných hasičov, zamestnanci Lesov SR a výdatne pomohli vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR a Letky Ministerstva obrany SR, ktoré oheň hasili zo vzduchu.