Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrická hodinka priblíži, ako kedysi žila obec Svätý Jakub

Oslavy 700. výročia prvej písomnej zmienky o bratislavskej obci Záhorská Bystica sa začali slávnostným odhalením Brány sv. Petra a Pavla, umeleckej plastiky jej patrónov, ktorá je umiestnená v strede kruhového objazdu pri vjazde do Záhorskej Bystrice v smere od Lamača. 30. augusta 2014. Foto: TASR/Erik Máder

Vstup je voľný.

Banská Bystrica 22. septembra (TASR) – Po letnej prestávke sa dnes o 18.00 h už po deviaty raz uskutoční Bystrická hodinka, tentoraz v priestoroch Národného domu v Banskej Bystrici. Vstup je voľný.

Témou septembrovej Bystrickej hodinky, ktorá si u miestnych obyvateľov získava čoraz väčší záujem a sympatie, sú osudy obce Svätý Jakub v priebehu stáročí. Historik a publicista Vladimír Sklenka si pre účastníkov stretnutia pripravil zaujímavosti o tejto bývalej obci, ktorá je dnes mestskou časťou Banskej Bystrice.

"V minulosti bol Jakub samostatnou obcou so svojimi dejinami. Návštevníci Bystrickej hodinky sa dozvedia o jej počiatkoch a aj to, prečo sa v minulosti nazývala Svätý Jakub či aké priemyselné podniky tu pôsobili. Hovoriť budeme o unikátnom kostole, živote tunajších obyvateľov a o tom, ako táto dedina v minulosti žila svojím životom. Pôsobilo tu ochotnícke divadlo, dobrovoľný hasičský zbor, futbalový klub. Ľudia, ktorí v Jakube žili, ho milovali, čo dokreslia autentické spomienky miestnych," konštatoval Sklenka.