Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Bývalí nezamestnaní v Jelšave vyrábajú predmety z odpadového dreva

Na snímke bývalá kaplnka v jelšavskom kaštieli Coburgovcov. FOTO TASR - Branislav Caban , 12. august 2015 Foto: TASR Branislav Caban

Záujemcovia si ich budú môcť zakúpiť na podujatí Vianoce v jelšavskom kaštieli, ktoré sa koná v piatok 16. decembra od 12.00 h.

Jelšava 15. decembra (TASR) – Drevené stolčeky a debničky na náradie vyrábajú z odpadového dreva bývalí nezamestnaní, ktorí počas tohto roka pracovali na údržbe a záchranných prácach v coburgovskom kaštieli v Jelšave v Revúckom okrese. Ako TASR informovala koordinátorka jeho pamiatkovej obnovy Viera Kozárová, táto výroba je možná vďaka stolárskej dielni priamo v kaštieli.

"Tieto výrobky vyrábajú bývalí nezamestnaní popri svojich pracovných povinnostiach. Takmer každý deň sa stolárskej činnosti venujú dvaja," uviedla Kozárová s tým, že odpadové drevo získali z miestnej píly a dielňu zriadili na účely starostlivosti o drevené prvky, napríklad zárubne dverí či okenné rámy, ako aj výrobu rôznych konštrukcií.

Pracovníci vyrobili doteraz približne 20 týchto drevených výrobkov. Záujemcovia si ich budú môcť zakúpiť na podujatí Vianoce v jelšavskom kaštieli, ktoré sa koná v piatok 16. decembra od 12.00 h. "Zakúpením výrobku z kaštieľskej stolárskej dielne tak kupujúci podporia jeho záchranu, pretože výťažok bude použitý na výdavky spojené s jeho obnovou," dodala koordinátorka.

Tohto roku pre záchranné práce v kaštieli mesto Jelšava zamestnalo 13 nezamestnaných, ktorí sa venujú hlavne údržbe objektu za účelom statickej konsolidácie a sanácie vlhkosti. Projekt finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR vo výške 23.000 eur a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To prostredníctvom úradu práce poskytlo zamestnávateľovi náhradu finančných prostriedkov vynaložených na mzdy a odvody počas siedmich mesiacov, ako aj nákup ochranných pracovných odevov, pomôcok i náradia v celkovej výške zhruba 70.000 eur.