Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Bývalí pletiari chcú v Štiavnici vytvoriť o podniku stálu expozíciu

Zima v Banskej Štiavnici, ilustračné foto Foto: Jaroslav

Niekdajší zamestnanci Plety v Banskej Štiavnici by chceli v bývalom podniku vytvoriť stálu expozíciu. Pre množstvo fotografií a iného dokumentačného materiálu hľadajú v súčasnosti vhodné priestory.

Banská Štiavnica 16. februára (TASR) - Niekdajší zamestnanci Plety v Banskej Štiavnici by chceli v bývalom podniku vytvoriť stálu expozíciu. Pre množstvo fotografií a iného dokumentačného materiálu hľadajú v súčasnosti vhodné priestory.

"My sa stretávame ako bývalí pletiari, ktorých v Banskej Štiavnici bolo veľa a už štvrtý rok budeme organizovať stretnutie bývalých pletiarov,"
hovorí jedna z bývalých zamestnancov podniku, dnes podnikateľka Ľudmila Blašková.

Z týchto stretnutí vzišiel podľa jej ďalších slov aj návrh vytvoriť o podniku, jeho bývalých zamestnancoch a ich aktivitách stálu expozíciu. Priblížiť by mala napríklad vývoj fabriky, ale aj rôzne divadelné a kultúrne podujatia, ktoré zamestnanci organizovali.

Podľa jej slov ešte stále žijú takí, ktorí boli vo vedení Plety a doma uchovávajú fotografie či divadelné materiály. "Bolo známe, že Pleta mala veľké kultúrne aktivity, ktorým sa venoval závodný klub a v ňom sme mali všetko možné. Robili sme rozprávkové lesy pre deti, rôzne divadelné podujatia," zaspomínala Blašková.

S požiadavkou o pomoc pri zriadení takejto expozície sa pletiari obrátili na mesto Banská Štiavnica, ale aj miestne Slovenské banské múzeum.