Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Na vynovenom cintoríne v Bzenici pribudol pamätník obetiam vojny

Súčasťou projektu bolo vybudovanie urnového hája, eliptického námestia, kde je osadený pamätník obetiam vojny a Lurdská jaskyňa so sochou Panny Márie. Celý cintorín je nanovo oplotený, vybudované boli nové chodníky a prístupové cesty a nezabudli ani na verejné osvetlenie, či novú výsadbu. Na snímke zrekonštruovaný dom smútku v obci Bzenica Foto: TASR/Jana Vodnáková
Súčasťou projektu bolo vybudovanie urnového hája, eliptického námestia, kde je osadený pamätník obetiam vojny a Lurdská jaskyňa so sochou Panny Márie. Celý cintorín je nanovo oplotený, vybudované boli nové chodníky a prístupové cesty a nezabudli ani na verejné osvetlenie, či novú výsadbu. Na snímke urnový háj na miestnom cintoríne v obci Bzenica Foto: TASR/Jana Vodnáková

Súčasťou projektu bolo vybudovanie urnového hája, eliptického námestia, kde je osadený pamätník obetiam vojny a Lurdská jaskyňa so sochou Panny Márie.

Bzenica 31. októbra (TASR) - Len pred časom sa obci Bzenica (okres Žiar nad Hronom) podarilo dokončiť projekt rekonštrukcie miestneho cintorína a domu smútku. Rekonštrukciu financovala obec z vlastných zdrojov, celý projekt ju stál približne 448.000 eur.

Pôvodný dom smútku bol postavený pred 40 rokmi a v súčasnosti už nespĺňal kritériá či už funkčnosti, alebo estetického hľadiska. Priestor bol malý, ľudia museli podľa starostu Jozefa Dekýša počas obradov stáť vonku aj v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok. "Chceli sme budovu prekryť, aby to bolo pekné, ale aj funkčné," podotkol Dekýš. Okrem rozšírenia domu smútku projekt riešil aj jeho interiér.

Fotogaléria z rekonštrukcie cintorína





Súčasťou projektu bolo vybudovanie urnového hája, eliptického námestia, kde je osadený pamätník obetiam vojny a Lurdská jaskyňa so sochou Panny Márie. Celý cintorín je nanovo oplotený, vybudované boli nové chodníky a prístupové cesty a nezabudli ani na verejné osvetlenie, či novú výsadbu.

"Pri celej rekonštrukcii sme využili symboliku," podotkol s tým, že oplotenie cintorína pripomína vlny života - sínusoidu, v interiéri domu smútku je znázornené puknuté srdce, ktoré symbolizuje srdce nebožtíka, ale aj smútiace srdcia pozostalých. "Pamätník obetiam vojny je v tvare rozťatého jablka, ktoré znázorňuje hrôzy I. a II. svetovej vojny," vysvetlil Dekýš.

V areáli cintorína je inštalovaný kamerový systém. O bezpečnosť sa tu starajú tri kamery. Podľa Dekýša tak chcú predchádzať vandalizmu. "Zatiaľ sa nám nestalo, že by sme zaznamenali nejaký problém," dodal starosta.