Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Posledný bulharský cár Simeon II. navštívil Horehronie

Na snímke druhá zľava kráľovná Margarita, posledný bulharský cár Simeon II. (uprostred) a mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v SR Margarita Ganeva (druhá zľava). FOTO TASR/Ján Siman

Obyvatelia viacerých obcí využili príležitosť, aby si nechali podpísať rôzne historické knihy a publikácie o rodine Coburgovcov.

Pohorelá 27. júna (TASR) - Posledný bulharský cár Simeon II. spolu s manželkou kráľovnou Margaritou navštívili dnes Horehronie. V obci Pohorelá, časti Pohorelská Maša ich privítali v katolíckom kostole, ktorý Dal postaviť starý otec Simeona II., Ferdinand Coburg. Ako pre TASR povedal starosta Pohorelej Jozef Kalman, veria, že vzácna návšteva im pomôže zviditeľniť región a oživiť najmä cestovný ruch.

Na vzácnu návštevu čakali na Horehroní desiatky ľudí. Samospráva už v predstihu upozorňovala obyvateľov, že z kapacitných dôvodov sa všetci do kostola nezmestia. Pre Simeona II. a jeho manželku pripravili krátky kultúrny program a príhovory, kde zdôrazňovali pretrvávajúce väzby regiónu k rodu Coburgovcov. "Toto je pre mňa mimoriadne emotívny zážitok, ktorý má dve línie. Prvá je oživenie si spomienok z detstva. Keď to tu vidím, spomínam si na rozprávanie svojich rodičov. Tá druhá línia emócii spočíva v tom, v akej hlbokej úcte tu majú ľudia mojich predkov. Som s toho ohromený," povedal Simeon II.

Obyvatelia viacerých obcí využili príležitosť, aby si nechali podpísať rôzne historické knihy a publikácie o rodine Coburgovcov. Vzácnym hosťom sa na oplátku prezentovali rôznymi starými fotografiami dokumentujúcimi život Coburgovcov na Horehroní. Majitelia si dodnes fotografie odovzdávajú ako súčasť dedičstva.



Stavebné pamiatky po panovníckej rodine sú dnes v oveľa horšom stave. Chýba im údržba, svoje urobili aj vandali. "Toto nie je len na Slovensku. Vidíme to úplne všade. Nám zostáva len nádej, že sa zmení doba, prídu iné časy a príde sila inštitúcií a sponzorov, aby sa to všetko opravilo," dodal Simeon Coburg.

Pri čítaní spomienok pobočníka Ferdinanda Coburga odznel dnes aj citát o tom, že sa Ferdinand práve pod Kráľovou hoľou dozvedel o svojom vymenovaní za Bulharského cára. Na koni okamžite cválal k balkánskemu expresu, aby ešte v noci docestoval do hlavného mesta Sofia, kde ho na druhý deň korunovali.

Samospráva Pohorelej vyzdvihuje spoluprácu s ambasádou Bulharskej republiky na Slovensku. "Jej excelencia Margarita Ganeva tu bola už aj vlani, aby sme dohodli podrobnosti tejto návštevy. Veľmi nás teší záujem potomkov rodiny, ktorá u nás zanechala hlboké stopy. Máme veľkú radosť, že sme mohli privítať tak vzácnu návštevu, pretože je to po dlhých rokoch veľmi silná osobnosť, ktorá nám môže pomôcť zviditeľniť región a dúfame, že to pomôže aj pri rozvoji cestovného ruchu. To by nám zase pomohlo získať prostriedky aj na záchranu týchto vzácnych pamätihodností," doplnil Kalman.