Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Cesty dali dokopy deväť miest, v stredu ich na pol hodiny zablokujú

Ilustračná cesta. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vo Zvolene mienia nespokojní obyvatelia obsadiť priechod pre chodcov pri svetelnej križovatke pod Strážami, teda na známej štvorprúdovke vedúcej okolo sídliska Západ.

Zvolen 27. novembra (TASR) - Do blokovania štátnych ciest občanmi, ktorí už nejaký čas upozorňujú na pomalú výstavbu rýchlostných ciest na strednom Slovensku, sa najnovšie zapájajú ďalšie mestá a obce. Najbližší protest bude 29. novembra naraz na deviatich miestach.

V Krupine, kde už boli takéto protesty dva, ich organizuje občianska iniciatíva Zdravá Krupina. Zvolen a Banská Bystrica idú do akcie pod hlavičkou Iniciatívy stredné Slovensko. Protest potrvá všade od 15.30 do 16.00 h, a okrem spomenutých miest sa bude protestovať aj v Šahách, Hontianskych Nemciach, Dobrej Nive, Podbrezovej, Ružomberku a Dolnom Kubíne. Teda v sídlach, kadiaľ by v budúcnosti mala viesť rýchlostná cesta R3, spájajúca sever a juh krajiny.

Ako pre TASR uviedla primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, sama verí, že kompetentní začnú už konečne brať situáciu vážne a podobné protesty už nebude nutné opakovať.

Vo Zvolene mienia nespokojní obyvatelia obsadiť priechod pre chodcov pri svetelnej križovatke pod Strážami, teda na známej štvorprúdovke vedúcej okolo sídliska Západ.

Primátorka sa v tejto súvislosti dotkla aj problematiky severného obchvatu mesta Zvolen. Mesto podľa nej do združenia vstúpilo pod podmienkou, že aj ostatní partneri budú tlačiť na urýchlenú výstavbu tohto úseku. "Vždy uprednostňujem najskôr rokovanie a dialóg s druhou stranou. Týmto spôsobom sa nám napríklad podarilo dostať severnú trasu medzi posudzované varianty cestného obchvatu Zvolena. Hoci severný variant vyšiel z odborného posudzovania ako najlepšia možnosť, definitívne rozhodnutie o jeho výstavbe zatiaľ nepadlo. Ak by sa v budúcnosti náhodou stalo, že dôjde k opätovaným snahám o budovanie rýchlostnej cesty cez naše mesto, spoločne bude náš protestný hlas určite silnejší," zdôraznila. Pred niekoľkými dňami spustili predstavitelia iniciatívy petíciu za urýchlené dobudovanie severo-južného prepojenia, podpísať ju bude možné aj počas samotných protestných akcií.