Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Menšia epidémia v Dudinciach, štyroch ľudí hospitalizovali

Ilustračné foto Foto: TASR

Išlo o zvýšený výskyt žalúdočných ťažkostí u niektorých klientov.

Banská Bystrica 15. marca (TASR) – Tohtoročná chrípková sezóna v Banskobystrickom kraji je intenzívnejšia než vlani, tvrdia epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO) ako aj chrípky a jej podobných ochorení je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka oveľa vyšší.

Epidemiológovia zaznamenali v tomto týždni menšiu epidémiu v jednom z hotelov v kúpeľnom meste Dudince. Išlo o zvýšený výskyt žalúdočných ťažkostí u niektorých klientov. Pracovníci RÚVZ Zvolen vykonali epidemiologické šetrenie, pričom zistili uvedené ťažkosti u 14 klientov hotela. Zvracali, mali zvláštny pocit nevoľnosti, hnačky, kŕče v bruchu, ktoré pretrvávali niekoľko hodín. Štyroch pacientov hospitalizovali.

"K 10. marcu epidemiológovia evidujú 14 prípadov ochorenia u klientov a jedno ochorenie v prípade personálu. Na virologické vyšetrenie odobrali od štyroch klientov stolicu, pričom sa laboratórne potvrdil jeden prípad výskytu norovírusu. Ostatným ľuďom s klinickými príznakmi odobrali výtery, výsledky ešte nie sú k dispozícii. V kuchyni zariadenia bol vykonaný štátny zdravotný dozor, pričom ich pracovníkom a obsluhe jedálne epidemiológovia nariadili odbery," konštatovala hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová s tým, že v šetrení sa stále pokračuje.

V tomto týždni bolo v Banskobystrickom kraji hlásených 6703 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 2083 na 100.000 osôb. Počet chorých na ARO je najvyšší v okrese Lučenec, Zvolen, Veľký Krtíš a Banská Bystrica. Chrípka najviac trápi pacientov v okresoch Zvolen, Brezno a Žarnovica.