Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji výrazne stúpla

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

V okrese Žarnovica je zákaz návštev v jednom domove dôchodcov a v domove sociálnych služieb.

Banská Bystrica 3. marca (TASR) – Medzitýždňovým nárastom akútnych respiračných ochorení (ARO) o necelé štyri percentá a vyšším výskytom chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o vyše 30 percent sa vyznačoval aktuálny 9. kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji (BBSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ešte nepriaznivejšie to podľa nej vyzerá v medziročnom porovnaní chorobnosti. "Výskyt ARO je vyšší o 55 percent a počet prípadov CHPO sa zvýšil viac ako o 90 percent. Z 13 okresov BBSK sú lokálne epidémie v desiatich," podotkla Tolnayová s tým, že celkovo je v BBSK v súčasnosti chorých takmer 11.200 obyvateľov.

Doplnila, že respiračné ochorenia či ťažšie prípady, ktoré prešli do CHPO, zatvárajú v BBSK aj školské zariadenia. Zatvorených je spolu 18 materských, základných a stredných škôl v siedmich okresoch BBSK – Banská Bystrica, Krupina, Lučenec, Revúca, Zvolen, Žarnovica a Žiar nad Hronom. "V okrese Žarnovica je zákaz návštev v jednom domove dôchodcov a v domove sociálnych služieb," dodala hovorkyňa.