Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zbierka na záchranu parného stroja v Čiernom Balogu z roku 1940 končí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Záchrana parného stroja predstavuje jeho obnovu, demontáž a spätnú montáž, či inštalatérske a rekonštrukčné práce.

Čierny Balog 26. decembra (TASR) – Verejná zbierka na záchranu parného stroja - národnej kultúrnej pamiatky, ktorú vyhlásila obec Čierny Balog v okrese Brezno na základe uznesenia obecného zastupiteľstva s účinnosťou od 15. júla, sa chýli ku koncu. Potrvá do 31. decembra.

Ako TASR povedal prednosta obecného úradu Róbert Hlaváčik, hlavným dôvodom zbierky bol súčasný nevyhovujúci stav, v akom sa táto národná kultúrna pamiatka nachádza a obec ako vlastník je povinná sa o ňu starať.

Na účet obce prišlo k minulému týždňu vyše 120 eur. "Druhou možnosťou bolo vložiť príspevok do zapečatenej urny umiestnenej v pokladni obecného úradu. Celkový výťažok z verejnej zbierky budeme vedieť teda až po jej ukončení a otvorení urny v novom roku," pokračoval Hlaváčik. Podľa jeho ďalších slov vyzbieraná suma nebude určite vysoká, no im nezostáva nič iné, len každému, kto v týchto nie ľahkých časoch prispel, poďakovať. "Parný stroj je síce unikát, národná pamiatka, avšak nie až taká známa, aby oslovila široké masy ľudí," myslí si Hlaváčik.

Podľa neho je to možno aj preto, že zbierka bola vyhlásená len na území obce, keďže legislatíva obciam neumožňuje organizovať celoštátne zbierky. Vzhľadom na špecifickosť rekonštrukčných prác a predpokladanú výšku finančných prostriedkov potrebných na uskutočnenie prác bude výťažok z verejnej zbierky len malým percentom z potrebnej sumy. "A tak budeme musieť hľadať ďalšie zdroje na pokrytie nákladov spojených s realizáciou tohto projektu," dodal Hlaváčik. Výšku potrebných finančných prostriedkov odhadujú na 30.000 eur.

Obec v tomto roku vypracovala projekt na zastrešenie a umiestnenie parného stroja v novom objekte, na čo získala grant z Partnerstva Muránska planina - Čierny Hron v rámci vyhláseného mikrograntového programu pre členov tohto partnerstva. Celkové náklady na projektovú dokumentáciu boli vo výške 600 eur. "Stále sú v hre hlavne dva varianty umiestnenia parného stroja, a to buď rekonštrukcia na pôvodnom mieste alebo premiestnenie do areálu Čiernohronskej železnice," podotkol prednosta. Záchrana parného stroja predstavuje jeho obnovu, demontáž a spätnú montáž, či inštalatérske a rekonštrukčné práce.

Význam spočíva v unikátnosti pamiatky, vysvetlil Hlaváčik. "Je to snáď jediný stroj tohto typu na Slovensku. Bol vybudovaný okolo roku 1940. Je to zároveň aj pamätník na pôvodnú technológiu pohonu gátrov na pílenie dreva a vlastne, aj celej píly." Zároveň je príkladom ekologického spôsobu spracovania dreva. V súčasnosti je parný stroj ako hnuteľná národná kultúrna pamiatka umiestnený v chátrajúcej budove v areáli bývalej píly v centre obce. Stroj je odstavený vyše 10 rokov a podľa Hlaváčika je terčom útokov vandalov. Ani pozemok, ani budova, v ktorej sa stroj nachádza, nie sú vo vlastníctve obce, i to je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa jej vedenie otázkou budúcnosti stroja zaoberá.