Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Chovatelia na Dňoch bryndze prezentovali 11 plemien baranov

Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke súťaž plemenných baranov. Vígľaš, 12. mája 2018. Foto: TASR/Dušan Hein

Dni bryndze pokračujú aj v nedeľu a na návštevníkov okrem iných atrakcií čaká i súťaž v jedení bryndzových halušiek.

Vígľaš 12. mája (TASR) – Prvé celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore vo Vígľaši v okrese Detva patrili v sobotu najmä nákupnému trhu plemenných baranov. Návštevníci spoznali tradície nášho salašníctva, ako sa vyrába bryndza a ovčie syry, dozvedeli sa viac o chove kôz a oviec, strihaní a dokonca si mohli vyskúšať i dojenie oviec či ručné ťahanie korbáčikov. Na podujatí, ktoré Masarykov dvor organizoval spoločne so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku, nechýbali ani jedlá s bryndzou.

Ako pre TASR uviedol Milan Margetín, člen hodnotiacej komisie, ktorý prednáša o chove oviec a kôz na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, bol to jeden z najväčších tohtoročných trhov aukčných baranov. Vyzdvihol, že chovatelia prezentovali 11 plemien.



"Návštevníci mohli vidieť naozaj vynikajúcich plemenných baranov, ktoré pôjdu do všetkých chovov na celom Slovensku, či už špecializovaných mäsových alebo mliekových plemien. Kolekcie, ktoré pripravili chovatelia v tomto roku, sú skutočne vynikajúce. Chovatelia najmä z tohto regiónu, južného a časti východného Slovenska predviedli okolo 240 kusov," konštatoval Margetín, ktorý, ako tvrdí, robí pri ovciach takmer 40 rokov.

Celoslovenské Dni bryndze na Masarykovom dvore v obci Vígľaš. Na snímke maskoti podujatia Kubko a Maťko sledujú folklórne vystúpenie. Vígľaš, 12. mája 2018.
Foto: TASR/Dušan Hein


Dni bryndze pokračujú aj v nedeľu (13.5.) od 10.00 h a na návštevníkov okrem iných atrakcií čaká i súťaž v jedení bryndzových halušiek.