Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Hasiči budú cvičiť na Donovaloch, skúsia si evakuáciu lanovky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cieľom je precvičiť si aj zásah v ťažko prístupných terénoch.


Donovaly 4. októbra (TASR) – Taktické cvičenie zamerané na likvidáciu rozsiahleho lesného požiaru v ťažko dostupnom teréne, evakuácie osôb z ohrozených objektov a dopravu vody organizuje 6. októbra na Donovaloch Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici.

"Taktické cvičenie bude zamerané na precvičenie súčinnosti HaZZ, dobrovoľných hasičských zborov obcí, zložiek integrovaného záchranného systému a vybraných právnických osôb vrátane ich vzájomnej spolupráce s riadiacim štábom KR HaZZ v Banskej Bystrici pri likvidácii požiaru v ťažko prístupných miestach a terénoch so zameraním na nasadzovanie potrebných síl a prostriedkov," uviedol Erik Piater, vedúci operatívno-technického oddelenia KR HaZZ v Banskej Bystrici.

"Zároveň bude vykonaná aj diaľková a kyvadlová doprava vody z vodnej nádrže Motyčky, evakuácia figurantov z lanovky v súčinnosti s Horskou záchrannou službou a tiež evakuácia osôb v podvese vrtuľníka ministerstva vnútra," dodal Piater.

Počas cvičenia bude odovzdaný do užívania veliteľsko-štábny automobil Mercedes-Benz Arocs, ktorý bude slúžiť ako pracovisko riadiaceho štábu a umožňuje vytvorenie optimálnych podmienok pre riadenie zásahu priamo z miesta mimoriadnej udalosti.