Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Dudince začali s obnovou lesoparku Búroš

Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva sú tzv. rímske kúpele. Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Poliak

Na trase bol zrekonštruovaný štrkový chodník, osadených bolo sedem lavičiek, päť košov na odpadky a obnovený bol tiež prístup k travertínovým kopám Očný prameň, Šípová ružička a Tatársky prameň.

Dudince 13. januára (TASR) - Prvú etapu revitalizácie lesoparku Búroš zrealizovali v decembri 2015 v Dudinciach v okrese Krupina. Obyvatelia i návštevníci tohto kúpeľného mestečka tak majú už k dispozícii nový minerálny prameň vody "slatinského typu", ktorý navŕtali v blízkosti pôvodného. Ten už roky chátral a nebol vhodný na pitie.

"Obnovili sme už aj asi 500 metrov chodníka vedúceho k prameňu," povedal TASR primátor Dudiniec Dušan Strieborný. Na projekte sa podieľala aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Dudince a Kúpele Dudince, a.s.

Na trase bol zrekonštruovaný štrkový chodník, osadených bolo sedem lavičiek, päť košov na odpadky a obnovený bol tiež prístup k travertínovým kopám Očný prameň, Šípová ružička a Tatársky prameň. Terén bol zároveň prečistený od náletovej vegetácie a popadaných stromov.

Začiatkom tohto roka by sa mala zrealizovať aj II. etapa rekonštrukcie v dĺžke 600 metrov. Postupne by však chceli v celom päťhektárovom lesoparku vybudovať ešte viac chodníkov s infraštruktúrou a značením. Mesto chce projekt financovať prostredníctvom grantu, o ktorý požiada Banskobystrický samosprávny kraj.