Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Exprokurátorka si odsedí vo väzení viac, podala sťažnosť

Súd bývalú prokurátorku v Leviciach Danu Zlehovcovú odsúdil za prijímanie úplatku. Za 4000 eur a šperk mala podľa obžaloby ešte v roku 2011 ovplyvňovať vyšetrovanie dvoch podozrivých.

Banská Bystrica 8. septembra (TASR) – Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici dnes odsúdenej levickej exprokurátorke Dane Zlehovcovej nariadil výkon náhradného trestu odňatia slobody v dĺžke 10 mesiacov, ktorý sa jej pripočíta k právoplatnému trestu 3,5 roka za korupciu. Pôvodne jej súd nariadil peňažný trest 5000 eur, tie však nezaplatila.

ŠTS bývalú prokurátorku v Leviciach Danu Zlehovcovú odsúdil za prijímanie úplatku. Za 4000 eur a šperk mala podľa obžaloby ešte v roku 2011 ovplyvniť vyšetrovanie dvoch podozrivých na levickom okresnom policajnom riaditeľstve, ktorí sa zaplietli do vydierania a úžery. ŠTS ju uznal za vinnú a odsúdil na 4,5 roka v najmiernejšom väzení. Uložil jej aj peňažný trest 5000 eur a zároveň náhradný trest odňatia slobody v trvaní 10 mesiacov.

Zlehovcová sa však odvolala a v prípade tak v januári tohto roka rozhodoval Najvyšší súd SR. Zrušil rozsudok ŠTS, ale iba vo výroku o treste. Ten jej znížil o jeden rok, teda na 3,5 roka. Peňažný i náhradný trest jej ponechal. Zo súdnej siene ju vtedy hneď eskortovali do ústavu na výkon trestu.

Zlehovcová a jej obhajkyňa dnes žiadali ŠTS o úplné upustenie od výkonu peňažného trestu. Zdôvodnili to tým, že jej rodina má viacero úverov a pôžičiek vo vysokej sume, manžel sa s ňou rozviedol a hoci vo väzení pracuje, jej mesačný príjem sa po všetkých zrážkach pohybuje okolo 10 až 15 eur.

Odsúdená vyjadrila nesúhlas s prítomnosťou médií v súdnej sieni, avšak senát jej nevyhovel. Ako konštatoval predseda senátu ŠTS, nikomu nie je príjemné preberať súkromie takto verejne, ale "každý si je zodpovedný za následky svojho konania". Keďže žiadala o upustenie peňažného trestu, súd musel podrobne skúmať jej finančnú situáciu a vypočuť aj exmanžela.

Súd jej napokon nariadil výkon náhradného trestu odňatia slobody, a teda namiesto 3,5 roka by si mala odsedieť 4 roky a 4 mesiace. Zlehovcová voči uzneseniu podala sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

"S rozhodnutím som spokojný. ŠTS konštatoval, že neboli splnené podmienky na upustenie od peňažného trestu a nariadil výkon náhradného trestu odňatia slobody v dĺžke 10 mesiacov. Súd rozhodol podľa môjho návrhu," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.