Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Galéria v Banskej Štiavnici pozýva na sólo výstavu Erika Šilleho

Ilustračné foto Foto: TASR/Jana Vodnáková

Erik Šille patrí k jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladej výtvarnej generácie.

Banská Štiavnica 29. septembra (TASR) - Galéria Schemnitz opäť prinesie do Banskej Štiavnice to najlepšie zo súčasného výtvarného umenia. V piatok 2. októbra o 19.00 h v nej prebehne vernisáž sólo výstavy Erika Šilleho s názvom Spiaca voda II. Jednotlivé plátna zavedú návštevníkov do fantazijných svetov čerpajúcich z vizuality popkultúry, animácie, grafického a produktového dizajnu. "Do svetov, ktoré sú oblepené odkazmi na súčasnú konzumnú (ne)kultúru a obývajú ich komiksom inšpirované fantastické postavičky, zvieratá, ľudia," uviedla Monika Kováčová z Galérie Schemnitz.

Erik Šille patrí k jedným z najvýraznejších predstaviteľov mladej výtvarnej generácie. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v 4. ateliéri maľby profesora Ivana Csudaia. Profesionálne sa venuje maľbe, grafike a tvorbe objektov. Erik Šille sa zúčastnil na rezidenciách doma aj v zahraničí a je držiteľom viacerých ocenení. V súčasnosti žije a tvorí v Bratislave.

"Homer Simpson, Hello Kitty, krava Milka, krtko z českej rozprávky, to sú len niektoré zo všeobecne známych postavičiek popkultúry, ktoré na plátne zamrzli v životnej situácii odkazujúcej na súčasné problémy okolitého sveta," podotkla Kováčová.

Ako ďalej uviedla, pre každé dielo Erika Šilleho je charakteristický úškrn, irónia, punkový prístup, ktorými sa stavia voči konzumnej spoločnosti plnej zjednodušovania, krutosti a chaosu. Jeho postoj k maľbe je jasný: "Všetko je strašne hlučné, všetko je strašne preblikané a rýchle. Maľba zastavuje čas, konzervuje, čo je jej veľkou výhodou. Vďaka nej dokážem precitnúť do rôznych príbehov, postupov. Maľba má pre mňa - veľmi klišéovito povedané - duchovný význam.”

Súčasťou vernisáže bude slávnostná premiéra krátkeho filmového portrétu Erika Šilleho, ktorý vytvorila Galéria Schemnitz. Kurátorkou sólo výstavy Spiaca voda je Silvia Čúzyová, riaditeľka Galérie Medium v Bratislave. Výstavu Spiaca voda II. finančne podporilo Ministerstvo kultúry SR. Návštevníci si ju môžu vychutnať až do 16. novembra 2015 v Schemnitz Gallery, ktorá sídli v Banskej Štiavnici na Ulici A. Sládkoviča.