Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Peter Gogola bude znova kandidovať za primátora Banskej Bystrice

Primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola Foto: FOTO TASR/Jozef Ďurník

Do volieb pôjde ako nezávislý kandidát a už v lete plánuje zbierať podpisy od občanov. Je však ochotný rokovať s politickými stranami.

Banská Bystrica 25. júna (TASR) – Súčasný banskobystrický primátor Peter Gogola dnes oficiálne oznámil, že v jesenných komunálnych voľbách sa bude znova uchádzať o dôveru Banskobystričanov a kandidovať za primátora mesta.

Ako Gogola spresnil, do volieb pôjde ako nezávislý kandidát a už v lete plánuje zbierať podpisy od občanov. "Každý nezávislý kandidát musí predložiť petičné hárky s minimálne 400 podpismi, aby mohol kandidovať," uviedol primátor.

Gogola nevylúčil ani podporu politických strán, je ochotný rokovať s každou na území mesta, ktorá o to prejaví záujem. "Mojou prioritou je zostať nezávislý," zdôraznil.

Na otázku TASR, či ho oslovili novšie politické strany, prípadne, či mu ponúkli vstup do strany a tým aj následnú podporu v komunálnych voľbách, Gogola odpovedal: "Prebehli rôzne stretnutia a komunikácia, ale ja som sa rozhodol takúto ponuku neprijať."

Podľa primátora občania Banskej Bystrice vnímajú zmeny, ktoré sa počas jeho pôsobenia udiali v meste, pozitívne. Chcel by v nich pokračovať. "Mám pocit, že štyri roky je krátky čas na to, aby človek dokázal dotiahnuť do konca veľké zásadné veci. Kontinuita je dôležitá," reagoval Gogola.

Poznamenal, že na vysokej úrovni prevzal oblasť sociálnych služieb, ktoré mesto ďalej skvalitňuje a za jeho éry sa naštartovala napríklad aj oblasť cestovného ruchu, ktorá podľa neho už prináša výsledky.

"Museli sme však prijať aj ťažké a nepopulárne rozhodnutia, ktoré sa týkali racionalizácie škôl," dodal primátor s tým, že aj keď sa dve školy vo volebnom roku rušia, je to skôr dôkaz toho, že vie robiť ťažké rozhodnutia aj v takom čase.

"Najlepšie vysvedčenie mi vystavia voliči. Ako bývalý pedagóg by som svoje účinkovanie na poste primátora ohodnotil známkou dvojkou. Chcem si ju u Banskobystričanov opraviť na jednotku," konštatoval Gogola.

Na otázku TASR, akú predvolebnú kampaň plánuje a z akých zdrojov ju chce hradiť, uviedol: "Neviem na to zatiaľ odpovedať. Určite bude nízkonákladová a skromnejšia než pred štyrmi rokmi. Vtedy som musel Banskobystričanom povedať, kto som. Teraz to už vedia."

V tejto súvislosti tiež povedal, že na rozhodnutie kandidovať po druhý raz za primátora, zohrali úlohu aj vlaňajšie voľby do VÚC, do ktorých išiel bez akejkoľvek kampane a obsadil miesto krajského poslanca. "Bol to lakmusový papierik, ktorý sa vyfarbil. Ľudia mi dali dôveru."

Pred štyrmi rokmi Peter Gogola išiel do komunálnych volieb tiež ako nezávislý, ale s výraznou podporou pravicových strán. Porazil kandidáta Smeru-SD Ľubomíra Vážneho.