Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Samospráva plánuje od štátu kúpiť hrad Šomoška

Hrad Šomoška Foto: TASR/Ján Siman

Hrad Šomoška založili koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia Kačičovci. Hrad je zrúcaninou v katastrálnom území obce Šiatorská Bukovinka.

Šiatorská Bukovinka 12. septembra (TASR) - Hrad Šomoška sa opätovne snaží získať do svojho vlastníctva obec Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Ako pre TASR povedal starosta obce Juraj Badinka, tentoraz im na rokovaniach dali predbežný súhlas aj dotknuté ministerstvá.

Hrad Šomoška je zrúcaninou v katastrálnom území obce Šiatorská Bukovinka. Je v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice nad maďarskou obcou Somoskő. Hradný kopec je národná prírodná rezervácia Šomoška. "Doteraz sme si hrad od štátu prenajímali. Snažili sme sa ho ako tak udržiavať. Napríklad sme urobili zábradlia, zabezpečili okná, zábradlia sme postavili aj k chodníku na hrad. Dali sme tam smetné koše a podarilo sa nám aj prekryť jednu z veží, ktorá už bola pre turistov skutočne nebezpečná. Problém je však v tom, že na zásadnejšie záchranné práce nedokážeme získať peniaze, kým to nie je náš majetok. Nemôžeme sa preto uchádzať ani o podporu z Európskych fondov. Teraz však máme prísľub, že štát bude hrad považovať za prebytočný majetok a bude súhlasiť s jeho predajom," povedal Badinka.

Hrad založili koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia Kačičovci. Stavali ho z čadičových kvádrov, ktoré ťažili priamo v hradnom kopci. Pri stavbe odkryli aj známy kamenný vodopád. V roku 1703 hrad dobyli vojská Františka II. Rákocziho. Po porážke jeho povstania hrad cisárske vojská zbúrali a odvtedy je v ruinách. "V rozpočte teraz budeme musieť hľadať peniaze na jeho odkúpenie. Keďže sme len malá obec, bude to zložité, ale sme odhodlaní do toho ísť. Následne ale budeme musieť ešte vyriešiť viacero problémov. Hrad totiž nie je zameraný a v katastrálnych mapách nie je poznačený ako stavba. To by nám mohlo skomplikovať jeho zápis do listu vlastníctva. Ďalšie obecné peniaze budeme teda musieť investovať do vybavovania formálnych záležitostí. Až potom sa budeme môcť uchádzať aj o finančné zdroje z Európskej únie a uvažovať o ďalšom postupe," doplnil starosta.

Fotogaléria: Hrad Šomoška


Unikátny kamenný vodopád

Hrad Šomoška sa opätovne snaží získať do svojho vlastníctva obec Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Samospráva tentoraz už má súhlas dotknutých ministerstiev. Na snímke jedinečný kamenný vodopád. Práve z čadičového kameňa tohto tvaru postavili celý hrad.
Foto: TASR/Ján Siman
Hrad Šomoška je súčasťou geoparku Novohrad-Nógrad. Okrem unikátneho kamenného vodopádu sú tam viditeľné ďalšie unikátne ukážky, ako krajinu formovali vulkány a ako sa jej neskôr prispôsobil človek.

"Pamiatkari kategoricky odmietajú nejaké rozsiahle stavebné úpravy hradu. Nechceli nám, napríklad, dovoliť ani osadenie okien. Tvrdia, že je to zrúcanina a tak by to malo zostať. Z nášho pohľadu tam však potrebujeme urobiť zásahy aspoň na zachovanie súčasného stavu. Napríklad, na jedinej zakrytej veži je šindľová strecha, ale tú už treba natrieť. Rozpadávajú sa múry, tie chceme zakonzervovať. Plánujeme tam nechať urobiť tiež archeologický prieskum, ktorý sa zatiaľ nerobil. Ďalšie peniaze budú potrebné na údržbu. Nemyslím si, že v budúcnosti na tom budeme ziskoví. Skôr počítame s tým, že na cestovnom ruchu by sme si mohli zarobiť aspoň toľko, aby sme boli na nule. Najdôležitejšie je, aby sme to zachovali našim deťom," dodal starosta Šiatorskej Bukovinky.