Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Pred ustanovujúcicm zastupiteľstvom v Hriňovej budú riešiť rozpočet

HRIŇOVÁ: Fujarista z mestského erbu je aj symbolom nového námestia Foto: TASR

Aj keď v Hriňovej majú staronového primátora Stanislava Horníka, ktorý bol v novembrových voľbách jediným kandidátom, v 13-členom zastupiteľstve sa vymení sedem poslancov.

Hriňová 4. decembra (TASR) - Len dva dni pred ustanovujúcim mestským zastupiteľstvom (MsZ), ktoré je v Hriňovej po komunálnych voľbách naplánované na 11. decembra, sa uskutoční ešte jedno MsZ v pôvodnom poslaneckom zložení. Bude sa na ňom rozhodovať o rozpočte na budúci rok a tiež o všeobecnom záväznom nariadení (VZN) o poplatkoch za odpad a o daniach za stavby a nehnuteľnosti.

"Toto mestské zastupiteľstvo bolo jednak v pláne ešte pred konaním komunálnych volieb a jednak sa nám zdalo dobré schváliť také dôležité body programu ešte s poslancami, ktorí majú predsa len väčšie skúsenosti s rokovaním zastupiteľstva a s procedúrami v mestskom parlamente," povedal pre TASR prednosta MsÚ v Hriňovej Marián Ďurica.

Aj keď v Hriňovej majú staronového primátora Stanislava Horníka, ktorý bol v novembrových voľbách jediným kandidátom, v 13-členom zastupiteľstve sa vymení sedem poslancov.

Ako Ďurica ďalej uviedol, na poslednom riadnom zastupiteľstve v končiacom volebnom období, bude pre obyvateľov dôležité najmä schválenie VZN o poplatkoch za odpad a o daniach za stavby a nehnuteľnosti. Za odpad si podľa mestského návrhu majú na budúci rok priplatiť len majitelia chalúp a chát, ktoré sú v katastri mesta. Ostatným sa poplatky nezvýšia.

Čo sa týka daní za stavby a nehnuteľnosti, tie sa budú len minimálne dvíhať pri nehnuteľnostiach s najnižšou tarifou a to tak, aby mesto do roku 2024 znížilo rozdiely medzi najnižšími a najvyššími daňami na desaťnásobok. V Hriňovej totiž ešte pred pár rokmi bol tento rozdiel niekde aj 29-násobne vyšší.