Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kalvária sa stáva jednou z najnavštevovanejších pamiatok regiónu

Banskoštiavnickú kalváriu minulý rok navštívilo približne 35-tisíc turistov.

Banská Štiavnica 9. júla (TASR) - Banskoštiavnická kalvária sa stáva jednou z najnavštevovanejších pamiatok v regióne, len minulý rok ju navštívilo približne 35.000 turistov. Predseda občianskeho združenia Kalvársky fond, ktorý združuje vlastníkov a dobrovoľníkov s cieľom kompletne obnoviť areál kalvárie, Martin Macharík hovorí, že zvyšujúci sa počet turistov si vyžaduje aj profesionalizáciu sprievodcovských služieb, ktoré v areáli tejto pamiatky poskytujú.

O kalváriu sa v súčasnosti starajú zahraniční dobrovoľníci v rámci projektu Mládež v akcii. "Aj my však cítime, že pri takejto návštevnosti musí nastúpiť profesionalizácia. Robíme kroky, aby sa tak jedného dňa stalo," podotkol Macharík. Združenie podľa jeho slov oslovilo firmu, aby im pomohla so vzdelávaním dôchodcov, ktorí boli ochotní pracovať ako sprievodcovia za symbolický poplatok.

Aj keď je areál kalvárie otvorený, a teda úplne dostupný pre verejnosť kedykoľvek, Kalvársky fond tu zriadil tzv. dennú službu a to od 10.00 do 17.00 h. "Táto služba otvorí Stredný a Dolný kostol, kde je veľmi pekná expozícia, návštevníci si môžu pozrieť film, zakúpiť si službu sprievodcu," uviedol Macharík s tým, že záujem o sprievodcovské služby na kalvárii stále stúpa.

Okrem toho združenie každý roky zvyšuje počet dní, počas ktorých otvára expozíciu pre verejnosť. Minulý rok to bolo napríklad 166 dní do roka, predminulý 130. "Každý rok to zvyšujeme asi o 10 až 20 dní," dodal Macharík. V súčasnosti denne navštívi kalváriu približne do 100 ľudí, počas soboty a nedele je to okolo 150 až 200 ľudí a počas sviatkov približne 300 ľudí.

Banskoštiavnickú kalváriu dokončili a vysvätili v roku 1751. Barokový sakrálny komplex pozostáva zo 17 zastavení (kaplniek), troch kostolov (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol), zastavenia Žalár (Ecce homo) a Svätý hrob, ktorý je ako jediný postavený na opačnej strane kopca. Rekonštrukcia kalvárie prebieha siedmy rok. Jej ambíciou je obnoviť všetky objekty po technickej stránke, ako aj celý areál a vrátiť do neho život v podobe duchovných či kultúrnych podujatí. Združeniu Kalvársky fond sa už podarilo kompletne zrekonštruovať Dolný kostol a šesť kaplniek, v najbližšom čase sa chce zamerať na Horný kostol.