Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

KĽAK: Pamätník fašistami umučených občanov a partizánov obnovia

Na snímke informačná tabula pri pomníku obetiam SNP v obci Kľak. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Obec má spracovaný projekt na celkovú revitalizáciu pamätníka, na tú by však potrebovali až 75.000 eur.

Kľak 13. januára (TASR) - Pamätník fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúci sa v obci Kľak (okres Žarnovica) čiastočne obnovia. Podľa starostu Ľuboša Haringa vymenia na pamätníku tabule a opravia súsošia.

"Dostali sme dotáciu 10.000 eur z rezervy predsedu vlády. Výberové konanie na dodávateľa prác je už ukončené, teraz bude uzatvorená zmluva o dielo," priblížil Haring. Obec má podľa jeho slov spracovaný projekt na celkovú revitalizáciu pamätníka, na tú by však potrebovali až 75.000 eur. "Z peňazí, ktoré sme dostali, by sme chceli spraviť výmenu pamätných tabúľ, ktoré sú už nečitateľné. Taktiež by sme chceli očistiť a zakonzervovať sochu a aj súsošie, ktoré tam je," dodal starosta.

Peniaze prišli podľa jeho slov obci na účet v novembri minulého roka, zúčtovať ich musia do konca marca. "Ovplyvňuje nás aj počasie, pretože ide o práce, ktoré sa nemôžu pri takýchto nízkych teplotách prevádzať. Chceli by sme to však stihnúť do konca marca," dodal Haring.

Pamätník fašistami umučených občanov a partizánov od Jána Hučku pochádza z roku 1959. Dielo pripomína udalosti "Krvavej nedele" 21. januára 1945, keď bol Kľak za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacich v pohorí Vtáčnika počas SNP úplne vypálený a zavraždených bolo 84 občanov. Za obeť padla aj vedľajšia obec Ostrý Grúň, aj tú nemecká jednotka Edelweiss vypálila a zavraždila 64 jej obyvateľov.

Tieto udalosti si v obciach pripomínajú každoročne. Tento rok sa bude spomienkové zhromaždenie konať v nedeľu 24. januára. Zhromaždenie sa začne sprievodom od Kultúrneho domu v Kľaku k pamätníku, kde budú nasledovať príhovory a kladenie vencov. Potom sa sprievod presunie do vedľajšej obce Ostrý Grúň. Po celý deň bude v Kľaku otvorená pre záujemcov aj pamätná izba, ktorá približuje tragické skutočnosti.

Udalosti si pripomenie aj najmladšia generácia. V piatok 15.1. organizuje Základná škola s materskou školou v Župkove Beh mieru. "Podujatie začne v Kľaku o 13.00 h. Účastníci budú z Kľaku bežať až k pamätníku, ktorý sa nachádza v Župkove," dodal starosta.