Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Koalícia Smer-SD a KDH obviňuje M. Kotlebu z porušenia zákonov

Predseda BBSK Marian Kotleba. Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba v stanovisku pre TASR obvinenia poslancov odmieta.

Banská Bystrica 14. januára (TASR) - Z niekoľkých porušení zákona obvinili dnes poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) za koalíciu Smer-SD a KDH novozvoleného predsedu BBSK Mariana Kotlebu. Stanovisko pre TASR potvrdil Krajský tajomník strany Smer SD Martin Magna.

Podľa dnešného stanoviska koalície Smer-SD a KDH v zastupiteľstve BBSK, novozvolený predseda Marian Kotleba má krátko po zasadnutí na županskú stoličku na konte už niekoľko porušení zákona. "Tým prvým bol fakt, že napriek upozorneniam nevyhlásil v zákonom stanovenej lehote voľbu hlavného kontrolóra, ktorému sa 14. februára končí funkčné obdobie," píše v stanovisku Magna.

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba v stanovisku pre TASR obvinenia poslancov odmieta. V stanovisku uvádza, že mimoriadne rokovanie Zastupiteľstva BBSK sa uskutoční v piatok 17. januára o 13.00 hodine v Jelšave a jedným z bodov programu je aj Návrh na vyhlásenie volieb hlavného kontrolóra kraja. Funkčné obdobie súčasného hlavného kontrolóra kraja Michala Kňažeka sa končí 14. februára 2014. "Podľa zákona 302 z roku 2001 o samospráve vyšších územných celkov, deň konania voľby hlavného kontrolóra vyhlási zastupiteľstvo na úradnej tabuli a spôsobom v mieste obvyklým najmenej 40 dní pred dňom konania voľby v zastupiteľstve tak, aby sa voľba vykonala počas posledných 60 dní funkčného obdobia doterajšieho hlavného kontrolóra. V decembri minulého roku sa konalo len ustanovujúce zasadnutie zastupiteľstva BBSK, ktorého termín bol posunutý na 20. decembra 2013 a preto nebolo možné z objektívnych príčin úplne dodržať citované ustanovenie zákona," reagoval hovorca BBSK Miroslav Belička.

Voľba hlavného kontrolóra sa podľa Beličku uskutoční na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva po uplynutí zákonných termínov. "Predpokladáme, že to bude koncom februára 2014. Napriek tomu, že kraj zostane isté časové obdobie bez hlavného kontrolóra, činnosť Útvaru hlavného kontrolóra bude pokračovať bez obmedzení. Do zvolenia nového kontrolóra bude jeho vedenie zabezpečovať poverený pracovník úradu. V minulosti už v Banskobystrickom kraji došlo k podobnej situácii, keď bol kraj bez hlavného kontrolóra 55 dní," dodal hovorca BBSK.

Koalícia poslancov Smer-SD a KDH pripomína, že ich klub žiadal predsedu BBSK ešte pred Vianocami o zvolanie zastupiteľstva a ponúkli aj najurgentnejšie body rokovania. "Ani po troch týždňoch sa nič nedeje. Nový župan nekomunikuje s poslancami väčšinového klubu žiadnou formou a jedinou všeobecne známou aktivitou predsedu VÚC Kotlebu je dosadenie jeho straníckych kolegov na najvyššie posty na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja. Poslanci klubu Smer-SD a KDH opätovne upozorňujú na fakt, že takouto nečinnosťou môže nový župan skomplikovať rozvoj regiónu s takmer najvyššou mierou nezamestnanosti a výrazne zabrzdiť aj rozbehnuté národné i nadnárodné projekty," dodal Magna.

Predseda BBSK Marian Kotleba odmieta aj obvinenia, že nekomunikuje s poslancami väčšinového klubu SMER-SD, KDH. "Do 13. januára mu bola doručená len jedna žiadosť o komunikáciu od nezávislého poslanca, s ktorým pán predseda komunikoval telefonicky. A osobne komunikoval aj s poslancom z klubu SMER-SD, KDH, na jeho žiadosť. Pán predseda Kotleba odmieta aj obvinenie z nečinnosti. Dôkazom je aj miesto, kde sa uskutoční mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva BBSK - Jelšava. Je to v regióne, kde je dlhodobo najvyššia nezamestnanosť a zástupcovia miestnych samospráv už dlhšiu dobu upozorňujú na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu. Preto má v rámci pracovného výjazdu v Jelšave naplánované aj rokovanie so zástupcami samospráv s cieľom nájsť riešenie na zlepšenie situácie v týchto oblastiach," dodal Belička.