Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotolne v školách by mohli ušetriť 40 percent nákladov na vykurovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Využívaním vlastných kotolní by sa podľa primátora Jozefa Šimka dalo v materských a základných školách v meste ušetriť približne 40 percent nákladov na vykurovanie.

Rimavská Sobota 2. februára (TASR) – Využívaním vlastných kotolní by sa podľa primátora Jozefa Šimka dalo v materských a základných školách v meste ušetriť približne 40 percent nákladov na vykurovanie. V súčasnosti je teplo do viacerých škôl dodávané firmou STEFE Rimavská Sobota prostredníctvom centrálneho rozvodu. V tejto spoločnosti má mesto menšinový 41,34-percentný podiel.

"Môj plán je taký, že v blízkej budúcnosti pravdepodobne začneme s výstavbou vlastných kotolní. Netýka sa to len materských a základných škôl, ale napríklad aj mestského kultúrneho strediska," uviedol primátor. Ako dodal, je si vedomý toho, že predstaviteľom spoločnosti STEFE sa takýto krok nebude páčiť, jeho prioritou je však znižovanie nákladov v mestských zariadeniach.

"V materských a základných školách, kde funguje vykurovanie z vlastných kotolní, ako napríklad ZŠ na Družstevnej ulici a na Ulici P. Dobšinského, tam nemáme žiadne problémy. V školách, v ktorých sa vykuruje z centrálneho rozvodu, je však zaťaženosť oveľa vyššia a finančné prostriedky, ktoré vynakladáme, sú obrovské," konštatoval Šimko.

Podľa primátora je potrebné vyriešiť predovšetkým situáciu v Materskej škole na Ulici P. Dobšinského, kde sú už v súčasnosti nainštalované nové kotly. "Kotolňa v tejto škole bola v roku 2010 zrekonštruovaná, rozhodnutím bývalého vedenia mesta však došlo k jej odstaveniu a napojeniu na centrálne vykurovanie. Nové kotly sú tam teda nevyužité," povedal Šimko.