Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

KOVÁČOVÁ: Obec stála pôvodne dva kilometre západne

Kováčová je okrem kúpaliska, známa aj svojimi kúpeľmi. Sú síce malé, ale svojou priam rodinnou atmosférou vyhľadávané a obľúbené. Na snímke minerálny prameň s jazierkom. Kováčová, 16. júna 2017. Foto: TASR - Jozef Poliak

Kováčová bola za feudalizmu fíliou kostola sv. Mikuláša v neďalekých Hájnikoch

Kováčová 17. júna (TASR) - Prvá písomná správa o kúpeľnej obci Kováčová v okrese Zvolen pochádza z 13. storočia, keď na územie Slovenska prišli nemeckí kolonisti. V listine Bela IV. z roku 1254 sa nachádza údaj o obci "Koachou". Taký bol vôbec prvý známy názov obce, neskôr sa v análoch vyskytuje pomenovanie Kowachow.

Ako sa píše na webovej stránke obce, Kováčová patrí do siete najstarších služobníckych osád vo Zvolenskej kotline, existenciu ktorých možno predpokladať ešte v preduhorskom období. Pôvodná obec sa nachádzala asi dva kilometre na západ od súčasnej polohy, pričom dodnes sa toto miesto nazýva Stará Kováčová. Išlo o radovú obec postavenú vedľa cesty v Bienskej doline. Pôvodne tam žili traja obyvatelia - kováči, po ktorých v zmysle povesti dostala obec pomenovanie. Podľa niektorých údajov títo traja kováči podliehali štátnej lesnej správe a vykonávali potrebné kováčske práce pre kráľovských lesných robotníkov. Neskôr, zhruba na rozhraní 16. a 17. storočia obyvatelia opustili pôvodné miesto a usadili sa na terajšom.



Kováčová bola za feudalizmu fíliou kostola sv. Mikuláša v neďalekých Hájnikoch (dnes súčasť mesta Sliač). Kováčovčania v tom čase museli pre Zvolenské panstvo orať, siať, žať, zvážať, kosiť lúky, pracovať v lesoch pri ťažbe i zvoze dreva, ako aj pri stavbe rôznych objektov v meste.

Kováčovú neobišli ani turecké nájazdy v 16. a 17. storočí, ani domáce plienenie za stavovských bojov v 17. a 18. storočí. O obci sa zmieňuje stručne aj Matej Bel a to vo svojom diele Historické a zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku z roku 1736. Charakterizuje ju ako chudobnú dedinku Esterházyovcov. Obec je dokonca zaznačená na mape Zvolenskej župy (ako jedna z 54 v Uhorsku) od Samuela Mikovínyho z polovice 18. storočia. Na mape vreckového atlasu Kráľovstva uhorského od Jána Korabinského sa uvádza ako "slovenská" obec.

Obec má v najbližších rokoch rásť, pripravuje pre nových ľudí zázemie

Na snímke liečebný dom Detvan. Kováčová, 16. júna 2017.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Kúpeľná obec Kováčová je miestom s potenciálom rastu. Predurčuje ju k tomu blízkosť okresného Zvolena a tiež záujem ľudí o bývanie v nej. Vedenie obce sa preto snaží vytvoriť podmienky na to, aby aj jej budúci obyvatelia mali vytvorené dostatočné zázemie.

"Dnes máme približne 1470 obyvateľov, v najbližšom desaťročí by sa ale tento počet mohol zvýšiť o 200 až 300," hovorí starosta Kováčovej Ján Izrael.

V obci pribudlo za ostatnú dekádu viacero nových domov. Stále sa stavia v častiach Na Dlhé a Nad Pastierňou, pred kolaudáciou sú inžinierske siete pre asi 35 kúpeľných viliek pri rybníku. "Obec chce v spolupráci s investorom regulovať výstavbu tak, aby bol zachovaný charakter daného územia," pripomenul starosta. Ďalšie desiatky domov majú pribudnúť aj v susediacom katastri mesta Sliač. Toto dnes už sčasti zastavené územie totiž opticky vytvára zdanie, že je súčasťou Kováčovej.

Novým, ako aj pôvodným obyvateľom Kováčovej a tiež návštevníkom obce chce samospráva vytvoriť adekvátne podmienky pre život. Už v roku 2010 postavila na mieste starého nový Obecný dom, kde vytvorila priestor napríklad pre dobrovoľných hasičov, dôchodcov, činnosť cirkvi či obecnú knižnicu. Postavila sa tiež oddychová zóna pre deti, viacúčelové ihrisko, neskôr zrekonštruovali viaceré chodníky, vynovili osvetlenie.

"V dohľadnom čase by sme chceli zrekonštruovať aj obecný úrad. Projekt na zníženie energetickej náročnosti tejto budovy, ktorá pochádza ešte z konca 50. rokov uplynulého storočia, sme podali na ministerstvo životného prostredia," približuje starosta.

Pripravený je tiež projekt na výstavbu nového náučného chodníka s názvom Duby v Kováčovej a na výstavbu rodinnej cyklocesty z Kováčovej do Zvolena.

Termálnu vodu z jedného vrtu využívajú kúpele i Holidaypark

Na snímke jediný minerálny prameň, ktorý je prístupný aj verejnosti. Kováčová, 16. júna 2017.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Kováčová je okrem kúpaliska známa aj svojimi kúpeľmi. Sú síce malé, ale svojou priam rodinnou atmosférou vyhľadávané a obľúbené.

Ešte pred desiatimi rokmi boli súčasťou kúpeľov Sliač, ktoré ich však odčlenili a predali. Dnes ich podľa výpisu z obchodného registra vlastní spoločnosť SK Lesing so sídlom v Jablonovom.

V kúpeľoch sa lieči celá škála chorôb, pre ktoré je vhodná tamojšia liečivá voda. Kúpele využívajú prameň s kapacitou 50 l/s, s teplotou 48,5 °C, ktorý patrí medzi najvýdatnejšie na Slovensku.

Ako sa píše na stránke kúpeľov, liečba v Kováčovej má buď ambulantný, alebo ústavný charakter, kedy sú pacienti ubytovaní v liečebnom dome Detvan, ktorý slúži na liečbu dospelých pacientov. Má kapacitu 40 lôžok.

Prameň termálnej minerálnej vody bol v Kováčovej objavený počas geologického prieskumu pri hľadaní uhlia v rokoch 1898-1899. Následne boli založené malé kúpele, ktoré slúžili blízkemu a širšiemu okoliu a na základe osobných skúseností ich vyhľadávali ľudia s pohybovými ťažkosťami.

Pre tých, ktorí obľubujú bežný relax a oddych, sa Kováčová stala najmä v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia vyhľadávanou najmä pre kúpalisko. Vybudované bolo v roku 1969 a v najlepších časoch ho podľa starostu Jána Izraela denne navštívilo aj 6000 ľudí. Do kúpaliska však bolo po roku 2000 nutné výrazne investovať a tak sa ho obec, ktorá ho vlastnila, rozhodla odpredať.

Nový Holidaypark otvoril brány v roku 2013. Kúpalisko využíva rovnakú vodu ako tamojšie kúpele. Voda v Kováčovej je termálna, hypotonická, minerálna, síranovo-hydrouhličitanová, vápenato-horečnatá. Pri vrte má teplotu 48,5°C, v kúpeľných bazénoch má však teplotu 39°C a v bazénoch Holidayparku od 26 do 38°C.

V liečebnom ústave Marína sa ročne lieči približne 2600 pacientov

V Kováčovej sa nachádza aj známy Špecializovaný liečebný ústav Marína š.p. Je to odborné kúpeľné zariadenie, ktoré už viac ako 40 rokov poskytuje komplexnú starostlivosť pre pohybovo postihnutých pacientov. Za rok ich prejde jeho bránami približne 2600. Kováčová, 16. júna 2017.
Foto: TASR - Jozef Poliak


V Kováčovej sa nachádza aj známy Špecializovaný liečebný ústav Marína, š. p. Je to odborné kúpeľné zariadenie, ktoré už viac ako 40 rokov poskytuje komplexnú starostlivosť pohybovo postihnutým pacientom. Za rok ich prejde jeho bránami približne 2600.

"Pôvodným naším zameraním bola starostlivosť o deti najmä s detskou mozgovou obrnou, skoliózami, poúrazovými a pooperačnými stavmi, od roku 2004 pribudla aj špecializácia na liečbu dospelých pacientov s ortopedickými, traumatologickými a neurologickými diagnózami," hovorí riaditeľ Maríny Vladimír Čavoj.

Drvivú väčšinu klientov tvoria poistenci zdravotných poisťovní. Veľkú časť samoplatcov predstavujú zase rodinní príslušníci pacientov ústavu. Aby sa pri náročnej liečbe cítili všetci dobre, investuje ústav každoročne okolo 120.000 eur do vybavenia izieb či liečebných a rehabilitačných zariadení.

Keďže najmä v prípade detí ide často o veľmi ťažké diagnózy, podľa Čavoja je dôležitý prístup liečebného personálu, empatia a vzájomná dôvera. V Maríne pracuje dodnes ešte veľa ľudí, ktorí stáli pri jej začiatkoch. O pacientov na 260 lôžkach sa ich stará celkovo 145.

Neoddeliteľnou súčasťou Maríny je škola - základná, špeciálna, materská. Odborná úroveň zariadenia je inštitucionalizovaná zriadením výučbového centra pre študentov Slovenskej zdravotníckej univerzity a Strednej zdravotnej školy.

V Národnom rehabilitačnom centre sa liečilo už 50.000 ľudí

Kováčová poskytuje už 30 rokov zázemie jedinečnému zdravotníckemu zariadeniu. Národné rehabilitačné centrum (NRC) otvorilo svoje brány v septembri 1987 a odvtedy poskytlo starostlivosť približne 50.000 pacientom. Kováčová, 16. júna 2017.
Foto: TASR - Jozef Poliak


Kováčová poskytuje už 30 rokov zázemie jedinečnému zdravotníckemu zariadeniu. Národné rehabilitačné centrum (NRC) otvorilo svoje brány v septembri 1987 a odvtedy poskytlo starostlivosť približne 50.000 pacientom.

Podľa riaditeľky centra Oľgy Zábojníkovej, je dnes NRC vysokošpecializovaný odborný liečebný ústav s celoslovenskou pôsobnosťou pre liečbu pacientov po úrazoch chrbtice s poškodením miechy, polytraumatizmoch, amputáciách, náročných operačných výkonoch na pohybovom systéme. Pracovisko je určené aj pre liečbu ústavných činiteľov.

Centrum pred niekoľkými rokmi získalo nenávratné prostriedky z eurofondov a komplexne vynovilo exteriér. Postupne rozširovalo a obnovovalo aj interiér, nakúpilo nové rehabilitačné zariadenia a dovybavilo sa potrebnou technikou.

NRC je tiež zázemím pre slovenských paralympionikov. Pre viacerých boli impulzom zmeniť vlastný život práve Športové hry NRC, ktoré sa tam konajú od vzniku centra.

NRC má v súčasnosti kapacitu 200 lôžok v spinálnej jednotke a lôžkovom oddelení. O pacientov sa stará celkom 283 zamestnancov.