Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Kremnických poslancov bude v nasledujúcom volebnom období menej

Mestský hrad Kremnica, archívna snímka. Foto: TASR Branislav Račko

Zníženie počtu poslancov tiež prinesie úsporu verejných financií. Podľa primátora Alexandra Ferečníka sú dôvody tohto rozhodnutia aktuálne aj dnes.

Kremnica 22. augusta (TASR) - Počet mestských poslancov, ktorí budú v nasledujúcom volebnom období hájiť záujmy Kremničanov v mestskom zastupiteľstve, sa zníži. Namiesto súčasných 13 poslancov bude o veciach verejných v Kremnici rozhodovať 11 poslancov.

Poslanci na poslednom mimoriadnom rokovaní MsZ určili namiesto súčasných piatich obvodov pre novembrové komunálne voľby jeden volebný obvod, ktorý tvorí celé územie mesta Kremnica a v ktorom sa bude voliť 11 poslancov. Ich poradie bude závislé od absolútneho počtu hlasov, ktoré v hlasovaní získajú. Poslanci tak potvrdili svoje rozhodnutie z roku 2015 o vytvorení jedného viacmandátového obvodu.

S návrhom na jeho vytvorenie prišla v tom čase skupina deviatich poslancov. "Problém súčasných piatich obvodov je ten, že pomer úspešnosti na zvolenie poslanca je 20 percent. Čiže človek s 20-percentným mandátom reprezentuje záujmy celého mesta," argumentovala na rokovaní v tom čase za navrhovateľov mestská poslankyňa Viera Vaská (Sieť). Zníženie počtu poslancov tiež prinesie úsporu verejných financií. Podľa primátora Alexandra Ferečníka sú dôvody tohto rozhodnutia aktuálne aj dnes.