Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Kúpele Sliač potrebujú investovať, stará časť je na tom teraz lepšie

Sliačske kúpele, archívne foto. Foto: TASR - Jozef Poliak

V súčasnosti je mesto Sliač asi najlukratívnejším miestom na bývanie medzi Banskou Bystrickou a Zvolenom.

Sliač 16. februára (TASR) - Sliač, ležiaci uprostred Zvolenskej kotliny, sa už takmer polstoročie môže pýšiť prívlastkom mesto. Tento štatút získal v roku 1969. Predtým však bol dlho obcou a ešte skôr, v stredoveku, dvoma dedinami - Hájnikmi a Rybármi.

Obe boli lénami kráľa a ich obyvatelia poddanými, ktorí pre panovníka lovili zver a ryby. V stredoveku však už ľudia poznali aj tamojšie liečivé pramene. Najstaršia písomná zmienka o nich pochádza z roku 1244, z čias kráľa Belu IV.

V súčasnosti sú sliačske kúpele v útlme, naproti tomu sa však rozvíjajú pôvodné časti - Hájniky a Rybáre. V uplynulých rokoch sa mestu podarilo pri obchodnom dome a dome služieb v Rybároch vytvoriť malé námestie, kde sa sústreďuje značná časť kultúrnych aktivít. V jeho blízkosti vyrástli tiež ubytovacie a reštauračné zariadenia, obnovilo sa kino, postavil sa kostol. Obyvateľom tiež slúži centrum jednodňovej chirurgie.

Od udelenia štatútu mesta v roku 1969 sa Sliač, čo do počtu obyvateľov, zväčšil asi o tretinu a dnes v ňom žije približne 5000 ľudí. V súčasnosti je asi najlukratívnejším miestom na bývanie medzi Banskou Bystrickou a Zvolenom. Na to, aby sa mohlo ešte ďalej rozširovať, má priestor najmä v individuálnej bytovej výstavbe. Projekt IBV Juh je rozdelený na 52 stavebných parciel, pričom na deviatich už stoja aj nové domy.