Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Lanovka bude turistom a cyklistom k dispozícii aj toto leto

Na snímke štvorsedačková lanovka z Horného Hodrušského tajchu na Hornú Roveň. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Jazda lanovkou ponúka impozantný výhľad na hranicu údolia, v ktorom leží obec Hodruša-Hámre.

Hodruša-Hámre 26. júna (TASR) - Aj počas tohtoročnej letnej sezóny bude turistom a cyklistom k dispozícii štvorsedačková obojsmerná lanovka z Horného Hodrušského tajchu na Hornú roveň. Premávať začne už túto sobotu 28. júna, letná prevádzka potrvá do 3. septembra.

"Lanovka bude počas letnej sezóny spustená pre verejnosť každý piatok až nedeľu od 8.30 do 17.00 h," uviedla marketingová manažérka Salamandra Resort Katarína Pružinová. Z výstupnej stanice lanovky je to len na skok k turistickým chodníkom do Banskej Štiavnice.

Jazda lanovkou ponúka impozantný výhľad na hranicu údolia, v ktorom leží obec Hodruša-Hámre. Najvyšším bodom údolia je vrch Kerling (820 m), kde sa nachádzajú zrúcaniny kaplnky Panny Márie, postavenej v roku 1946 v sedle rozľahlej lúky. Z lanovky je aj krásny výhľad na údolie Štiavnických Baní a priľahlých tajchov – Richňavské jazero, Vindšachtské jazero, Evičkino jazero a Bakomy.

Prevádzku lanovky počas tohto obdobia isto ocenia aj cyklisti, keďže k sedačke je možné pripevniť aj bicykel. "V okolí zjazdovky sa nachádza sieť cyklistických trás v rámci projektu Bajkom k tajchom," podotkla Pružinová. Zjazdovkou prechádzajú dve trasy a to Veľký hodrušský okruh a Mikovíniho zelená jazda.