Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Lieskovec: V obci otvorili nový úrad, odhalili tiež sochu medára

Na snímke nový obecný úrad v obci Lieskovec 8. septembra 2018. Foto: TASR - Jozef Poliak

Stavba nového obecného úradu bola financovaná čiastočne z rozpočtu obce a prostredníctvom úveru. Celková čiastka na stavbu dosiahla podľa starostu 505.000 eur.

Lieskovec 8. septembra (TASR) - Aj otvorenie nového obecného úradu bolo v sobotu súčasťou osláv 755. výročia obce Lieskovec v okrese Zvolen. Úrad vyrástol v centre obce, na mieste, kde aj v minulosti stál úrad miestnej samosprávy.

"Nový obecný úrad bude dôstojným miestom pre vybavovanie potrieb všetkých občanov. Zároveň v objekte bude pošta a na poschodí zasadacia miestnosť," povedal TASR starosta Michal Turay. Agendu do úradu presťahovali zo starého obecného úradu, ktorý bol takmer tri desaťročia v malom dome pri ceste v smere na Zvolen.

Stavba nového obecného úradu bola financovaná čiastočne z rozpočtu obce a prostredníctvom úveru. Celková čiastka na stavbu dosiahla podľa starostu 505.000 eur.

Počas otvorenia nového obecného úradu tiež odhalili sochu lieskovského medára, keďže obyvatelia boli kedysi nazývaní medári.

Po otvorení obecného úradu sa na popoludnie v Lieskovci chystala prednáška o archeologickej lokalite Hrádok a neskôr otvoria i súkromnú expozíciu starých motoriek.

"O štvrtej hodine nám začína obecná slávnosť, na ktorej budú ocenení traja obyvatelia Lieskovca za svoj prínos obci. Večer sa nám ešte predvedie Folklórny súbor Železiar a skupina Slovak tango," doplnil Turay.

Prvá doložená písomná zmienka, týkajúca sa chotára Lieskovca, pochádza z roku 1263 - z listiny kráľa Bela IV. Archeologické nálezy v lokalite zvanej Hrádok však dokazujú, že osídlenie katastra je omnoho staršie. Obec má v súčasnosti asi 1450 obyvateľov.