Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Banskobystrický kraj

Lokálne epidémie chrípky sú až v deviatich okresoch BBSK

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hoci chrípka ešte zďaleka nedosiahla svoj tohtoročný vrchol, počet chorých sa z týždňa na týždeň rapídne zvyšuje. V Rooseveltovej nemocnici z tohto dôvodu platí zákaz návštev.

Banská Bystrica 14. februára (TASR) – Hoci chrípka ešte zďaleka nedosiahla svoj tohtoročný vrchol, počet chorých sa z týždňa na týždeň rapídne zvyšuje. Lokálne epidémie sú v deviatich z 13 okresov Banskobystrického kraja a mnohé materské a základné školy zatvorili už pred jarnými prázdninami, ktoré sa v kraji začínajú od pondelka (16.2.). V Rooseveltovej nemocnici z tohto dôvodu platí zákaz návštev.

Ako uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, počet akútnych respiračných ochorení (ARO) vzrástol v tomto týždni v porovnaní s uplynulým o 19 percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) je vyšší viac ako o štvrtinu.

"Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v deviatich okresoch. Respiračné ochorenia či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky, vo veľkom zavreli školské zariadenia. Zatvorených je až 27 materských a základných škôl v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žiar nad Hronom a Žarnovica," konštatovala Tolnayová.

V Banskobystrickom kraji je 13.727 chorých na rozličné respiračné ochorenia. Najviac chorých na ARO je v okresoch Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Lučenec, Zvolen, Žarnovica a Revúca. Chorobnosť na CHPO je najvyššia v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Lučenec, Brezno a Rimavská Sobota.

Podľa Tolnayovej epidemiológovia taký vývoj očakávali a naďalej dodržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť najmä v súvislosti s výskytom chrípky typu A(H1N1) v Českej republike a v tomto týždni už aj na Slovensku. V Rooseveltovej nemocnici je hospitalizovaná 64- ročná pacientka s cukrovkou, u ktorej testy potvrdili tento typ chrípky známej pod názvom "prasacia" chrípka.