Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Zbernému dvoru v Lučenci podľa úradov chýba povolenie

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

V súvislosti s prevádzkou zberného dvora v Lučenci upozorňovali na možné problémy viacerí mestskí poslanci už od leta 2023.

Lučenec 13. februára (TASR) - Zberný dvor na Jiráskovej ulici v Lučenci funguje podľa Okresného úradu (OÚ) Lučenec v rozpore so zákonom a bez príslušného povolenia. Spoločnosť KOSIT WEST, ktorá zberný dvor prevádzkuje, tvrdí, že žiadne osobitné povolenie nepotrebuje. O súhlas s prevádzkovaním firma napriek tomu v septembri 2023 príslušné orgány požiadala, rozhodnutie však doposiaľ nemá k dispozícii.

Spoločnosť KOSIT WEST zabezpečuje v Lučenci služby v oblasti odpadového hospodárstva od začiatku augusta 2023 na základe výsledkov verejného obstarávania. Prevádzku zberného dvora na Jiráskovej ulici firma v meste zabezpečuje od začiatku tohto roka. Podľa OÚ Lučenec sa však firma dopustila správneho deliktu a činnosť prevádzky zberného dvora vykonáva bez súhlasu, ktorý zákon o odpadoch vyžaduje.

Prevádzkovateľ zberného dvora v Lučenci tvrdí, že registráciou, ktorá je nevyhnutná na zabezpečovanie zberu, disponuje a na zabezpečovanie služby zberného dvora podľa zmluvy uzavretej so samosprávou nie je nevyhnutné žiadne osobitné povolenie. Firma napriek tomu v septembri 2023 požiadala OÚ Lučenec o vydanie súhlasu na prevádzkovanie zberného dvora.

"Takýto súhlas je svojím rozsahom nad rámec toho, čo je nevyhnutné z hľadiska zmluvných podmienok žiadať. Uvedený súhlas nám do dnešného dňa, to znamená viac ako 135 dní od podania návrhu, nebol vydaný," uviedla pre TASR vedúca oddelenia marketingu spoločnosti KOSIT Slavomíra Brzová. V postupe príslušných orgánov firma vidí predlžovanie neprimeranými prieťahmi a na základe výsledkov konaní zváži aj trestné oznámenie.

Ministerstvo vnútra SR s odvolaním na vyjadrenia odboru starostlivosti o životné prostredie OÚ Lučenec pre TASR potvrdilo, že spoločnosť KOSIT WEST ešte koncom septembra 2023 podala žiadosť o udelenie súhlasu na prevádzkovanie zberného dvora. Súhlas však doposiaľ nebol udelený z dôvodu nevyhnutných procesných úkonov na vydanie rozhodnutia v prebiehajúcom správnom konaní. Sprístupnením zberného dvora obyvateľom mesta bez príslušného súhlasu sa tak firma v januári tohto roka mala dopostiť správneho deliktu. V súvislosti s prebiehajúcim konaním vo veci udelenia súhlasu na prevádzku zberného dvora rezort vnútra avizuje vydanie predbežného opatrenia.

"Predbežným opatrením povoľujúci orgán nariadi spoločnosti KOSIT WEST povinnosť bezodkladne ukončiť vykonávanie činnosti zberu oddelene zbieraných zložiek komunálneho odpadu na mieste navrhovanom na prevádzku zberného dvora a zdržať sa do času právoplatnosti rozhodnutia vo veci udelenia súhlasu na prevádzku zberného dvora akejkoľvek činnosti nakladania s oddelene zbieranými zložkami komunálneho odpadu," uviedlo ministerstvo s tým, že OÚ Lučenec prípad z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie konzultuje aj s Ministerstvom životného prostredia SR.

V súvislosti s prevádzkou zberného dvora v Lučenci upozorňovali na možné problémy viacerí mestskí poslanci už od leta 2023. Najskôr konštatovali, že víťaz verejného obstarávania, spoločnosť KOSIT WEST, nemá na území mesta zriadený zberný dvor, neskôr upozorňovali aj na možné problémy s potrebnými povoleniami.

Mesto Lučenec koncom januára na webovej stránke obyvateľov požiadalo, aby odpad na zberný dvor na Jiráskovej ulici nenosili. Samospráva v reakcii na otázky TASR k problémom a pochybeniam pri zbernom dvore reagovala, že si plní svoje povinnosti v zmysle zmluvy uzatvorenej so spoločnosťou.

"Mesto Lučenec nie je v tomto prípade povoľovacím orgánom, nerozhodovalo a ani nerozhoduje o vydaní súhlasu na prevádzku zberného dvora, pretože to nepatrí do kompetencií samospráv," uviedla hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.