Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V mestskom parku pribudlo v minulom roku niekoľko noviniek

Na snímke v exteriérovom fitnescentre sú kovové i drevené prvky na cvičenie. Foto: FOTO TASR/Alexandra Moštková

Návštevníci mestského Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom tak môžu využívať exteriérové fitnescentrum či veľký gril.

Žiar nad Hronom 5. januára (TASR) - Exteriérové fitnescentrum, veľký gril či možnosť rybolovu môžu od minulého roka využívať návštevníci mestského Parku Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom. Na jar tohto roka k novinkám pribudne wi-fi pripojenie, znovuspustená by mala byť aj historická fontána z 19. storočia. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

Od apríla 2013 si môžu návštevníci parku vlastnoručne vyloviť v tamojšom rybníku vlastného pstruha či sivoňa. Rybárčiť cez víkendové dni môžu aj ľudia, ktorí nie sú držiteľmi rybárskeho lístka. "K dispozícii majú aj požičovňu udíc. Služba je bezplatná, platí sa len za ulovené ryby," ozrejmil Baláž.

Exteriérové fitnescentrum v blízkosti detského ihriska oficiálne otvorili začiatkom júna. "Nachádzajú sa tam kovové a drevené prvky určené predovšetkým pre náročnejšie fyzické kondičné cvičenia a cvičenia s vlastným telom," konkretizoval Baláž. Mesto za jeho vybudovanie zaplatilo 7000 eur, peniaze naň išli z vyzbieraného vstupného z mestského festivalu City fest.

Oddychová zóna s lavičkami, ohniskami a grilom pribudli v parku v polovici letných prázdnin. "Konkrétne ide o dve murované ohniská s lavičkami okolo nich. Pribudlo tiež sedenie vedľa altánku, ktoré je osadené okolo starého orecha a veľký murovaný gril so zastrešením, ktorý sme zohnali od sponzora," objasnil Baláž.



Koncom novembra pribudlo v parku pri Lutilskom potoku aj nové oplotenie, park bol totiž z tejto strany otvorený. "Stávalo sa, že sa tam aj po jeho zatvorení vo večerných hodinách zdržiavali rôzne osoby," podotkol Baláž. Nové oplotenie je napojené na existujúci plot od kúpaliska a mini Zoo.

Novinky v podobe bufetov a toboganu pribudli počas minulého roka aj na mestskom kúpalisku, ktoré s mestským parkom bezprostredne susedí.

Na jar tohto roka budú môcť využívať návštevníci parku aj wi-fi pripojenie. Práce na jeho spustení sa začali v novembri, mesto tak vyhovelo požiadavkám obyvateľov. Rovnako v jarných mesiacoch by mala byť znovuspustená aj fontána z 19. storočia, jej rekonštrukcia sa začala tiež v novembri. "O jej rekonštrukcii a znovuspustení rozhodli Žiarčania prostredníctvom ankety. Práce v hodnote takmer 7000 eur mesto zaplatí zo vstupného z tohtoročného City festu," povedal Baláž. Súbežne s prácami na fontáne prebiehajú aj výkopové práce pre kamerový systém v parku. "Kamery budú nainštalované v časti pri mini ZOO a tiež budú monitorovať exteriérové fitnescentrum," dodal Baláž.