Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Muráň chce v obnove hradu pokračovať aj v tomto roku

Rekonštručné práce na hrade Muráň budú možno pokračovať, turistom sa z hradu naskytnú neopakovateľné výhliadky na Muránsku planinu, či na Revúcku dolinu. Foto: TASR

Podľa starostu Romana Goldschmidta cieľom projektu je pre rok 2015 odvedenie dažďovej vody z priestoru protitureckého bastiónu.

Muráň 9. februára (TASR) – Revitalizácia Muránskeho hradu bude v prípade schválenia žiadostí obce o finančné príspevky pokračovať aj v tomto roku. Podľa starostu Romana Goldschmidta cieľom projektu je pre rok 2015 odvedenie dažďovej vody z priestoru protitureckého bastiónu a pokračovanie v konzervačných prácach na dome veliteľa a na iných ohrozených miestach podľa odporúčaní statika.

"Obec podala žiadosť do grantového programu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom, podprogram 1.4, teda obnova a konzervácia torzálnej architektúry," informoval starosta. Ako ďalej uviedol, momentálne pripravujú aj žiadosť o nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na rekonštrukciu a zastrešenie domu veliteľa. "Bol by som veľmi rád, keby bol náš projekt zo strany riadiaceho orgánu podporený, keďže ho už máme pripravený," uviedol Goldschmidt, podľa ktorého je zatraktívnenie hradného areálu dlhodobým cieľom obce.

Na Muránskom hrade prebiehali rekonštrukčné a konzervačné práce aj v minulom roku. Vďaka dotácii z ministerstva kultúry a finančnej podpore z Európskeho sociálneho fondu mohla obec zamestnať 17 nezamestnaných, ktorí na hrade pracovali šesť mesiacov. "Z kolektívu týchto 17 hradných zamestnancov boli šiesti odborní, z toho traja murári. Dovolím si povedať, že v Muráni sa vytvorila partia so správnymi návykmi pri použití tradičnej technológie murovania s vápennou maltou. Môžu tak byť nápomocní pri obnove a záchrane hradu aj pre ďalšie obdobie," povedala koordinátorka pamiatkovej obnovy Viera Kozárová. Podľa jej ďalších slov veľký prínos pre revitalizáciu hradu má systém čiastkovej konzervácie ohrozených úsekov murív a stabilizácia vybraných detailov prekrytím na sucho uloženými kameňmi a v neposlednom rade aj redukcia náletovej vegetácie, ktorá si tiež vyžaduje mnoho úsilia.