Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrické Dni kroja zaznamenali až 2679 ľudí v ľudovom odeve

Na snímke účastníci prvého ročníka Slovenského dňa kroja počas Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici 8. septembra 2018. Foto: TASR -Dušan Hein

Počítanie účastníkov malo v Banskej Bystrici svoje špecifiká. Trvalo od 11.00 h do 17.30 h. Asistenti pokusu boli na určených miestach v piatich uliciach, ktoré vyúsťovali na námestie.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) - Celkom 2679 ľudí v krojoch sa predstavilo na sobotňajšom Dni kroja, ktorý bol súčasťou 361. ročníka Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici. Rekord bude zaznamenaný aj v Knihe slovenských rekordov.

"I keď je pred nami jeseň, metropola stredného Slovenska v tento slnečný deň rozkvitla ako jarná lúka. Na námestie SNP od doobedňajších hodín prichádzali jednotlivci, rodiny, skupinky a folklórne súbory, aby tu predstavili odevy svojich starých materí a otcov," uviedol pre TASR zástupca knihy rekordov Igor Svitok.

Ako ďalej uviedol, v histórii Knihy slovenských rekordov bolo najviac ľudí v krojoch na jednom mieste zaznamenaných v roku 2016 na Devíne, celkom 172 a neskôr aj v Nitre, kde to už bolo 646 účastníkov.

Počítanie účastníkov malo v Banskej Bystrici svoje špecifiká. Trvalo od 11.00 h do 17.30 h. Asistenti pokusu boli na určených miestach v piatich uliciach, ktoré vyúsťovali na námestie. "Ich úlohou bolo opečiatkovať na ruku každého návštevníka v kroji alebo jeho časti a započítať - zakliknúť ho na ručnom počítadle," priblížil Svitok.

Krátko po 19.00 h bol na pódiu na Námestí SNP odovzdaný certifikát do rúk organizátorky a autorky myšlienky Dňa kroja Márii Rehákovej.