Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na pamätnej tabuli rómskeho holokaustu pribudli ďalšie mená

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Ako na pondelkovom pietnom akte na židovskom cintoríne vo Zvolene povedal prezident SR Andrej Kiska, rómsky holokaust je súčasťou našej histórie.

Zvolen 10. decembra (TASR) - Už 38 mien je vyrytých na pamätníku rómskeho holokaustu na židovskom cintoríne vo Zvolene. Za posledný rok pribudli na tabuli ďalšie dve mená Rómov, ktorí na konci druhej svetovej vojny zahynuli pri fašistických represiách na Podpoľaní.

"Najnovšie sa nám podarilo dohľadať meno jedného muža z Podkriváňa a muža, ktorý bol zavraždený v Mýtnej," povedala pre TASR predsedníčka združenia In Minorita Zuzana Kumanová.

"Je už veľmi málo pamätníkov, ktorí by nám odhalili nové mená Rómov, ktorí zahynuli na konci vojny," uviedol historik Arne Mann. "Preto sa nám už len veľmi ťažko dohľadávajú ďalšie mená obetí," dodal. Ďalším spôsobom získavania údajov sú podľa neho matriky, ale veľa rómskych žien cez vojnu nezvestnosť či úmrtie svojich mužov nenahlasovalo. "Sú však ešte lokality, kde poznáme počty zavraždených, nepoznáme už ale ich mená. Jednou z možností, ako k nim dospieť sú ešte zápisnice z exhumácií," doplnil.

Ako na pondelkovom pietnom akte na židovskom cintoríne vo Zvolene povedal prezident SR Andrej Kiska, rómsky holokaust je súčasťou našej histórie. "Na začiatku každej ľudskej nenávisti je slovo. Vzbudzovanie nenávisti voči inej farbe pleti, iného náboženstva. Práve dnes, keď nám rastie táto nenávisť, by sme si mali pripomínať, čo dokáže takéto slovo a proti každému zlu hneď na začiatku bojovať," povedal novinárom.

Podujatie, ktoré zorganizovalo združenia In Minorita v rámci projektu Ma bisteren!, sa konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv. Jeho cieľom bolo pripomenúť rómske obete holokaustu z Podpoľania.

K represáliám na civilnom obyvateľstve dochádzalo predovšetkým po potlačení Slovenského národného povstania na jeseň 1944. Pomoc partizánom, ale aj podozrenie z takejto pomoci sa vtedy trestalo smrťou. K popravám dochádzalo priamo na mieste alebo na masových popraviskách v Dolnom Turčeku, Nemeckej, Kremničke alebo na židovskom cintoríne vo Zvolene. Vyvraždené boli viaceré rómske komunity na Podpoľaní. Išlo napríklad o 15 mužov rodiny Klincovcov z Dúbrav, 12 rómskych mužov z Podkriváňa - Dolnej Bzovej, troch Rómov z Hriňovej a rovnako troch z Vígľaša.