Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na preteky psích záprahov Visegrad Cup prišlo do 3000 ľudí

Dievča sa vezie v mašérskych saniach, ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prvé kolo medzinárodného podujatia pretekov psích záprahov Visegrad Cup 2015, ktoré sa dnes konalo na lyžiarskom štadióne v obci Králiky, má 20 mašérov. V nedeľu (15.2.) na nich čaká druhé kolo.

Králiky 14. februára (TASR) – Prvé kolo medzinárodného podujatia pretekov psích záprahov Visegrad Cup 2015, ktoré sa dnes konalo na lyžiarskom štadióne v obci Králiky (okr. Banská Bystrica), má 20 mašérov najmä z krajín Vyšehradskej štvorky aj so svojimi štvornohými pretekármi za sebou. V nedeľu (15.2.) na nich čaká druhé kolo a po ňom budú známi i víťazi v jednotlivých kategóriách.

Organizátori Visegrad Cupu - mesto Banská Bystrica, obec Králiky, Slovenský klub severských a japonských plemien a Správa športových a telovýchovných zariadení mesta - pôvodne očakávali účasť asi 40 pretekárov.

"Máme tu 20 mašérov zo šiestich európskych krajín. Pod neúčasť niektorých sa podpísali chrípky, navyše, v tomto termíne naša reprezentácia štartuje na majstrovstvách Európy. Sme však spokojní, videli sme tu veľmi pekné a dlhé záprahy, štartovali majstri sveta z Poľska, ale aj slovenský majster Európy Jaro Bánoci. Myslím, že diváci videli kvalitu," zhodnotil pre TASR riaditeľ pretekov Branislav Slaný. "Po Donovaloch, ktoré už preteky nerobia, je to najvyššia kvalita, ktorú sme mohli vidieť," dodal.

Pozrite si fotky z pretekov:


Súťažiaci so záprahmi pretekali v šprinte na 7,5 a 10,5-kilometrovom okruhu. "Trate boli fantasticky upravené. Správa športových a telovýchovných zariadení mesta Banská Bystrica odviedla kvalitnú prácu," dodal Slaný. Na niektorých úsekoch sa snehová pokrývka pohybovala od 10 do 60 centimetrov.

"Poobede to už bolo trošku odtopené, ale ráno to bolo ľadové, zjazdy boli nebezpečné a bolo treba ísť na istotu," reagoval pre TASR pretekár v skijoringu Juraj Kendra z Popradu, ktorý súťažil na 10,5- kilometrovej trati aj so svojím sibírskym huskym Riom. Na Visegrad Cupe bol prvý raz a pochvaľoval si to.

Súťažné okruhy viedli po upravovaných bežeckých tratiach a na svoje si tak prišli i bežkári. Ako poznamenal Slaný, bolo ich tam dosť.

Podľa odhadov organizátorov v krásnom slnečnom počasí prišlo na Králiky počas dnešného dňa do 3000 návštevníkov. Po skončení pretekov najmä deti neodolali a na miestach, kde unavené pretekárske psy severských a japonských plemien odpočívali, mohli pohladkať aljašských malamutov či sibírskych huskyov a odfotiť sa pri nich.