Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na rekonštrukciu knižnice chce Žiar získať príspevok z ROP

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Poslanci na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva totiž schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP).

Žiar nad Hronom 16. februára (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom sa chce opätovne uchádzať o finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) na rekonštrukciu mestskej knižnice. Poslanci na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva totiž schválili predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP). Tiež súhlasili so spolufinancovaním projektu z vlastných zdrojov mesta vo výške päť percent z celkových oprávnených výdavkov.

Mesto už v tejto súvislosti realizovalo aj prieskum trhu na stanovenie predpokladanej ceny stavebných prác v rámci rekonštrukcie knižnice. Oslovení boli traja uchádzači, pričom vzišla najnižšie stanovená predpokladaná výška celkových oprávnených výdavkov, a to 190.970 eur s DPH.

Ako vysvetlil vedúci odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiari nad Hronom Ján Vinarčík, mesto už o NFP v rámci ROP žiadalo. Nebolo však úspešné pre záložné právo na budove Mestského kultúrneho centra (MsKC), v ktorom knižnica sídli. "Využívame možnosť, že to môžeme opäť podať s tým, že na decembrovom zasadnutí MsZ sa rozhodlo o tom, že ťarcha z MsKC sa prenáša na Dom kultúry," dodal v tejto súvislosti.

Samospráva presťahovala Mestskú knižnicu do budovy MsKC v roku 2011. Rekonštrukcia knižnice by mala zabezpečiť zvýšenie energetickej hospodárnosti budovy. Zrekonštruovaný by mal byť zastaraný obvodový plášť, zatepliť by sa mala bočná betónová stena a strecha a nezabudlo sa ani na bleskozvod. "Vstup do prístavby bude bezbariérový, spracovaný bude aj tepelno-technický posudok pre úspory prestupom tepla stavebných konštrukcií," uvádza mesto.