Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Národné lesnícke centrum získalo grant z EÚ

Ilustračné foto Foto: Národné lesnícke centrum

Grant je určený na projekt trvalo udržateľnej obnovy dreva.

Zvolen 10. februára (TASR) - Približne 480.000 eur získal z Európskej únie (EÚ) projekt Centra excelentnosti lesnícko-drevárskeho komplexu (LignoSilva), ktorý pripravilo Národné lesnícke centrum (NLC) Zvolen. Projekt, ktorý reagoval na prvú výzvu programu Horizont 2020 - Teaming, bude podporený už z balíka určeného pre nové programové obdobie 2014 až 2020.

"Výskumy, ktoré budeme v rámci centra excelentnosti vykonávať, musia predovšetkým napomáhať praxi," povedal TASR riaditeľ Lesníckeho výskumného ústavu NLC Tomáš Bucha. Slovenskí odborníci majú teda navrhnúť také postupy, ktoré integrujú výskum, vývoj a inovačný potenciál lesnícko-drevárskeho a celulózo-papierenského priemyslu, a ktoré efektívne prepoja reťazec produkcie, spracovania a využitia dreva. Inžinieri musia pri tom prihliadať na očakávané trendy v spotrebe dreva v nadväzujúcich odvetviach, ako sú výroba energie z biomasy, papiera či v recyklácii dreva. "Všetky naše výstupy musia pri tom dbať na zníženie energetickej náročnosti," pripomenul.

Na projekte sa bude podieľať aj Výskumný ústav papiera a celulózy Bratislava a fínsky European Forest Institute. "Podmienkou tohto projektu bolo totiž mať aj partnera z vyspelej časti Európy," podotkol.

Cieľom prvej etapy projektu, na ktorý je pre NLC vyčlenených približne 180.000 eur, bude tzv. biznis plán s definovaním priorít výskumu a s podrobným rozpisom prenosu know-how a inovácií do praktickej realizácie. Pracovníci NLC začnú na projekte pracovať v polovici tohto roku s tým, že kompletný podklad by mal uzrieť svetlo sveta v lete 2016.

Podľa Buchu pôjde vôbec o prvý takto komplexne koncipovaný projekt NLC, ktorý bude mať dosah na lesnícko-drevársky a celulózo-papierenský priemysel v celej Európe. Podobnými projektmi sa už zaoberali aj v minulosti, boli však pripravované výlučne pre jednotlivé drevospracujúce firmy.